Hoppa till sidans innehåll

Dagbok A-EM 2016 Holland


Fredag 9 september
Öppningsmatchen i detta EM är vår och vi ställs mot ett Tyskland som numera brukar vara uppe i toppen och slåss om medaljer, men vi vill förstås skaka dem och helst vinna för att få en bra start i detta EM.
Förberedelserna har varit bra med två träningsmatcher härnere och fyra dagars acklimatisering till Hoofddorp och dess omgivningar, men naturligtvis hade det inte skadat att få möta mer internationell pitching innan premiärmatchen.
Sverige ställer upp med följande startnia:
1. #29 Johan Klarberg RF
2. #9 Pontus Byström CF
3. #21 Joel Johnson 3b
4. #11 Peter Johannessen LF
5. #13 Matt Merrifield 1b
6. #5 Björn Johannessen C
7. #15 Nico Filice 2b
8. #7 Adam Sorgi SS
9. #19 Emil Sahlin DH
SP #22 Per Sjörs

Tyskland startar med sin vänsterhänte Cuban som gör det svårt för oss i sex innings, det enda vi får till i fyra av hans innings är några walks och en HP. I femte får vi till en fin hit av Adam Sorgi men strandar den. Även Per pitchar bra och vore det inte för tre errors och några missade spel så hade Tyskarna kanske lett med 1-0 men nu är det 3-0 efter fem innings. Men de utnyttjar det vi ger dem på bästa sätt med sac flies, buntar mm för att få in dessa runs på 3 hits.
I sjätte inningen byter Arvid Carlstedt av Per på kullen med två på bas och ingen bränd och då kommer en fjärde poäng in men det blir den sista vi släpper till.
Tyskarna byter pitcher till en högerhänt i sjunde och då får vi till vår andra hit av Björn Johannessen men strandar även den.
Unge Leo Bäckström får nu göra sin landslagsdebut som catcher och inleder direkt med att kasta ned en löpare.
Johan Klarberg ger oss vår tredje och tyvärr sista hit för dagen i åttonde men inte heller denna gång får vi hem någon poäng.
Vi hotade lite i nionde via två raka walks och de såg sig tvungna att byta pitcher, men efter en strikeout och en doubleplay var matchen klar.

Vår pitching var riktigt bra idag, och det var det som höll nere siffrorna, men Tyskarna var duktiga på att "gneta" hem de poäng de kunde ta, mycket tack vare att vi bjöd på några baslöpare defensivt under matchen. Men offensiven var blek så vi hade nog inte vunnit om vi hade spelat prickfri defensiv ändå.
Men vi ska ta med oss att det var en ganska bra prestation att spela så jämnt mot Tyskland och får vi bara igång vår slagning så ser det ganska ljust ut framöver.

Imorgon ny match, denna gång mot Ryssland som idag förlorade stort mot Tjeckien.

Lördag 10 september
 
Soligt och fint och ett taggat team Sweden som startar med följande uppställning mot Ryssland:

1. #21 Joel Johnson 2b
2. #29 Johan Klarberg RF
3. #13 Matt Merrifield 1b
4. #11 Peter Johannessen LF
5. #9 Pontus Byström CF
6. #22 Per Sjörs 3b
7. #15 Nico Filice SS
8. #7 Adam Sorgi DH
9. #12 Leo Bäckström C
SP: #19 Emil Sahlin 

Lite defensiva ändringar i laget sedan igår och naturligtvis en ny startpitcher, men annars så känns det som det här laget var nära Tyskland igår och kan ännu mer, dags att visa det i den här viktiga matchen.
Redan första defensiva inningen startade en trend för dagen, nämligen att Emil får en out på första slagmannen men att nästa kommer ut på bas på något sätt för att vi sedan ska kunna avsluta med en doubleplay.
Detta upprepade sig flera gånger så både Emils lite vilda men effektiva pitching var bra och defensiven gjorde sitt jobb bra. Så även om Ryssarna hade sju hits och sex walks så kostade det väldigt lite för oss då vi nästan hela tiden tog oss ur inningarna oskadda. Jämför med igår då färre hits och färre walks resulterade i fyra poäng bakåt, idag bara ett poäng och det unearned.
Offensivt ett stort steg framåt från igår då vi på Ryssarnas lurige leftie kunde få till nio hits och sex poäng där Johan Klarbergs two out, 1-2 count, 2RBI double för 6-1 i sjätte inningen kändes som den riktig avgörande spiken i den ryska kistan. Men flera slog bra idag och över huvudtaget var det här en riktig lag-seger.
Visst finns det saker att jobba på och visst kan vi slå ännu bättre, men ett stort steg framåt och alla lagdelar spelade bra. Bryan Berglund kom in och avlöste Emil på kullen på ett förtjänstfullt sätt så vi säkrade segern med 8-1. Och vi har bara använt fyra pitchers hittills, det ser väldigt bra ut så här långt helt enkelt.
Man får en känsla av att det här är ett väldigt bra svenskt lag, hoppas det håller i sig mot svåra Tjecker imorgon.

Söndag 11 september

Lite mer moln idag när vi spelar på plan 2 inom samma fantastiska basebollkomplex här i Hoofddorp.
Tjeckien står för motståndet och de är hemmalag. Vi ställer upp med en lineup som i princip är identisk med gårdagens förutom lite annan ordning:

1. #21 Joel Johnson 2b
2. #29 Johan Klarberg RF
3. #13 Matt Merrifield 1b
4. #11 Peter Johannessen LF
5. #15 Nico Filice SS
6. #7 Adam Sorgi DH
7. #12 Leo Bäckström C
8. #22 Per Sjörs 3b
9. #9 Pontus Byström CF
SP #4 Albin Sivard

Vi hotar Tjeckerna direkt i första inningen med två walks men kan inte få tilll det avgörande slaget även om Nico Filices avslutande långa lyra kunde ha droppat och gett oss en tidig 2-0 ledning, men så icke.
Albin pitchar bra till att börja med och vi får en out på en vacker slidecatch av Johan Klarberg på en hård linedrive ut till right. Därefter en walk på full count och några foulballs, sånt som kan hända. Men sedan faller det, de börjar stjäla för att vi inte kollar och håller löparna, en walk till, bollar till backstop, hit-by-pitch, errors, ja det mesta gick fel här för både Albin och laget. Det står 2-0 till Tjeckerna och två man på bas när Jakob Claesson får ta över pitchandet, och han inleder med en strikeout. Sedan kommer en hit som tar in båda löparna för 4-0 innen en groundout gör slut på lidandet.
Här kunde laget ha knutit nävarna och trott på att vi skulle kunna hämta in det här på de åtta innings som är kvar, men vi var tillbaka på ruta ett vad gäller slagningen idag. Pitchingen blev nämligen stabil igen efter första inningens problem så vi släppte sedan inte mycket, men vi kunde inte prestera och producera offensivt någonting bortom 1:a bas förrän i åttonde inningen. Någon enstaka kom ut då och då men för det mesta svingade vi på fel pitchar eller tittade på rätt.
Jakob och sedan Simon Andersson gjorde bra insatser på kullen och höll verkligen Sverige kvar i matchen, och Björn Johannessen, Daniel Johnson och Tommy Lindell byttes in under matchen, och i åttonde hade vi som sagt lite mer hot att komma med. Efter en inledande strikeout looking så slår Joel Johnson en kalasfin dubbel i gapet mellan left och center, och Johan Klarberg slår en infield singel som deras infield får problem med, följt av ännu en dubbel av Matt Merrifield så Joel kan springa in vår efterlängtade första poäng för dagen. Sedan en walk till Peter Johannessen så vi har laddade baser med en bränd. Hela läktaren mumlade "slå inte in i doubleplay nu" och naturligtvis blir det resultatet av Nico Filices hårda markboll mot short, ridå!
Vi fick inte till nånting i sista inningen så matchen slutar 6-1.

Efteråt pratades det mycket om avsaknad av det hjärta och den glöd som behövs för att ett lag ska kunna hämta upp ett underläge. Vi hade ju pitchers som för tredje matchen i rad ger oss chansen. Det var lojt och tyst i dugout och på fältet, ser nästan ut som att spelare inte tycker det är roligt att spela EM i A-gruppen.
Det som såg så bra ut igår var borta idag, visst - det är enklare att vara taggad när det går bra och det var ganska bra pitching som vi mötte idag men det gjorde Tjeckerna också.
Den hyperviktiga matchen mot Storbritannien imorgon kommer inte att vinnas med bara ännu ett gott dagsverke från pitcherkullen, Det måste till en så gott som felfri defensiv och en slagning som blir mer clutch och mera "laget än jaget". Och för att det ska bli verklighet behöver nog det här laget komma ihop, verkligen bli ETT lag, så verkar det inte vara nu. Det är fortfarande ett starkt lag, men kan det samla sina styrkor? Vi håller tummarna för att coacher och spelare tar sig an uppgiften på bästa sätt inför morgondagen.
Heja Sverige!!!

Måndag 12 september

Strålande sol och 27-28 grader, eftermiddagsmatch och möte mot Storbritannien i en måstematch för båda lagen på en mysig arena 8 km från huvudarenan där vi spelat de föregående tre matcherna. En härlig inramning faktiskt, och för oss i publiken en både billigare och mera service-inriktad arena.
Sverige kommer till spel med nästan samma lineup som hittills:
1. #21 Joel Johnson 3b
2. #29 Johan Klarberg RF
3. #13 Matt Merrifield 2b
4. #11 Peter Johannessen LF
5. #15 Nico Filice SS
6. #7 Adam Sorgi DH
7. #12 Leo Bäckström C
8. #5 Björn Johannessen 1b
9. #19 Emil Sahlin CF
SP: #18 Bo William Gilligan

Sverige som är bortalag idag, inleder bra med att fylla baserna med två brända och därpå en walk till Adam Sorgi som gör att Joel Johnson kan jogga hem vår första poäng. Ställningen 0-1 (vi är bortalag) står sig i fem innings, mycket för att vår egen "Bosse" pitchar väldigt bra men det gör å andra sidan Britternas man på kullen också, han kastar för övrigt i alla vinklar som finns för en arm att förhålla sig till sin axel. Det händer absolut saker under dessa fem innings, många konstiga spel som kändes nya. T ex Johan Klarbergs springlyra på right som han sedan skickar snabbt till första bas för en doubleplay för att löparen inte hinner tillbaka, eller en bortkastad boll mot första bas som catchern Leo Bäckström skolbokstroget har täckt bakom första och kan kasta till Björn Johannessen för en bränd som sprang lite för långt. Så defensiven satt bra idag.
Måste också passa på att berömma vårat outfield som i stort sett har spelat fläckfritt under turneringen. 
Nåväl, i sjätte inningen händer det andra saker än bara tjusiga bränningar, kanske delvis för att Britterna byter pitcher till en (hoppande) righty. Det inleder en liten sällsynt hitparad från di Svenske; Leo slår en leadoff dubbel, Björn buntar snyggt fram honom till tredje, Emil singlar in Leo, Joel singlar Emil till andra, Johan singlar för laddade baser och Matt Merrifield slår en förlösande trippel för tre RBI. 0-5 och läktaren dansar nästan jänka. Britterna byter följdaktligen pitcher efter denna hitparad och en gammal Sverigebekanting kommer in, Spencer Kreisberg. Det blir iofs en walk men sedan får vi inte in fler runs, men det känns ju väldigt bra ändå förstås, särskilt som Bosse fortsatt trenden med stabil pitching för oss. Men Britterna får in en som det då känns, tröstpoäng i deras sjätte inning tack vare två kasterrors.
Vi gör ingen skada i sjunde, och i Bosse's sjunde inning så inleds den med en hit och en walk så det är dags för honom att lyfta på kepsen för att tacka för applåderna när han går av och Arvid Carlstedt kommer in.
Det slås sedan en konstig hit mot första bas med hög studs som vi inte lyckas hantera och baserna är laddade. Därefter en olycklig walk för 2-5, en sac fly för 3-5 och en dubbel för 4-5 och Arvid får lämna plats till Bryan Berglund. Han inleder med en efterlängtad strikeout för två brända men sedan två walks som ger 5-5 och utjämnat, inga fler poäng dock men läktaren har dämpat sig från jänka till slowfox nu...
Här kunde laget ha gjort som igår, lagt sig ned och dött - men det är ett helt annat "go" i laget idag, kanske de har tagit sig samman?
Offensivt får vi inget gjort i åttonde och nionde, men det får inte Britterna heller för nu har Per Sjörs tagit hand om kastandet och det gör han bra. Extrainnings alltså och här i EM används regeln med att man då får placera ut två löpare när varje inning startar - ett sätt att få saker att hända så att matcherna inte blir för långa.
I tionde har vi Joel Johnson uppe med två kamrater redan ute på bas alltså, och då slår han en hård lina men tyvärr rakt i leftfielderns vante - suck! Jänkan hade redan startat när slaget gick det blev blixtsnabbt slowfox. Kamraten på andra bas är nu Tommy Lindell som uppmärksamt kan ta tredje bas på en pitch i marken, och han kan också ta poäng senare när kamraten på första Emil Sahlin, ger sig iväg på en delayed steal efter en strikeout, och lyckas hålla sig obränd tills Tommy kan springa hem. Jänkatime! Ack så viktig poäng för Britterna kontrar i sin tionde med en utjämnande poäng. Detta på en singel ut till right som förvandlade slowfoxen till sorgemarch, men vi klarar oss från förlust tack vare en vederkvickande doubleplay signerad Filice-Merrifield-nyinkomne Daniel Johnson. Jänkan återupptagen på läktaren.
I elfte har vi Joel och Johan på bas och därefter också Matt som tar sig ut på en bunt som pitchern fumlar lite med, laddade baser och ingen bränd. Snabbjänka nu vars volym och takt ökar ytterligare då Peter blir hit-by-pitch, 6-7. Vi får dock snabbt gå ned till slowfox igen då Nico slår en hård linedrive rakt i tredjebasmans handske som också kan toucha basen för ett doubleplay. Plötsligt har vi två brända och bara två löpare kvar.
Nu förlöser verkligen Adam Sorgi oss med en hit över tredjebas som tar in Matt från andra bas och sedermera även Peter från första bas då catchern och tredjebasmannen inte lyckas bränna honom vid tredjebas och bollen rullat ut mot dugout - 6-9 och nu är det Rio-samba som gäller! Max Hill tar över Adams plats på  andra bas men inget ytterligare offensivt händer.
Britterna har nu att försöka ta igen tre runs mot Per Sjörs, inte lätt. Och inte blir det lättare när deras förste slagman strikar ut och deras löpare på två dumt nog försöker stjäla tredje bas vilket Per och Joel på tredje bas tar hand om på bästa sätt. Två brända och bara en löpare kvar, nu vågar vi nästan hoppas att den här berg-och-dalbanan närmar sig slutet. När matchens lirare Matt Merrifield får den slagna markbollen mot sig, reser den tappra Svenska klacken sig upp och vässar struparna till ett avslutande vrål och samban övergår till långdans med inslag av disco.

Det var två väldigt jämna lag som båda kämpade som vilddjur för att vinna den här viktiga matchen, det var verkligen inte mycket som skilde och det kunde ha gått åt vilket håll som helst. Men det Sverige som spelade idag hade säkert vunnit mot Tjeckerna igår, så stor var skillnaden i inställning. De krigade i med- och motgång och även om inte alla bitar fungerade så var det ETT lag som spelade och då kan man komma tillbaka trots tillfälliga svackor. 
Nu har vi en härlig kvällsmatch imorgon mot värdnationen Holland med fullproppade läktare som inte gäller någonting. Vi kan bara gå ut och spela utan press men ge dem en match. 
På onsdag är det sedan dags för match om 7-8:e plats mot Frankrike, och det också utan egentlig press - för huvudmålet är nu uppnått - vi är kvar i A-gruppen!!

Tisdag 13 september

Ännu varmare idag men som tur är så har vi ju kvällsmatch. Sverige är hemmalag mot Holland men har ändå förstabas-dugouten, så kan det gå till när hemmanationen styr. Inte fullsatt men säkert en 1000 åskådare i alla fall. Sverige har vaskat om lite i laguppställningen inför den för EM betydelslösa matchen, men den betyder något ändå, då många ögon riktas mot EM och resultaten här.

1. #29 Johan Klarberg RF
2. #15 Nico Filice SS
3. #21 Joel Johnson 1b
4. #13 Matt Merrifield DH
5. #7 Adam Sorgi 2b
6. #10 Daniel Johnson 3b
7. #5 Björn Johannessen C
8. #24 Tommy Lindell CF
9. #8 Max Hill LF
SP: #30 Michael Fasth

Man ser direkt att Mickes pitchar inte är något Holländarna gillar, de har svårt att tajma farten och få tillräcklig kraft i slagen. Första inningen avslutas elegant via en lyra på right av Johan Klarberg och ett välriktat kast till hemplattan där Björn Johannessen snyggt kan tagga ut löparen från tredje. Sverige i sin tur kan ta två poäng på fina slag av Nico Filice, Joel Johnson och Adam Sorgi, och det kunde bli tre poäng men Holländarna kan kasta ut folk på hemplattan från outfield dom med.
Micke fortsätter att få motståndarna fundersamma, de tar inga poäng i andra heller trots lite folk på bas.
Men i tredje inningen får de hem en poäng efter en kasterror av Sverige, men poängen besvaras direkt av oss då Nico slår sin andra hit och Matt får på en tjusig RBI dubbel ned till leftfieldstaketet. 3-1 ledning mot Holland efter tre inning! 
Nu byts Michael Fasth ut vilket var överraskande för oss som inte känner till the gameplan, Albin Sivard kommer in på kullen och samtidigt kommer Per Sjörs in och spelar första bas.
Efter en walk och en dubbel så får vi den första brända på en infield popup. Men sedan faller det igen, en wild pitch för 3-2, en walk, en kasterror till första bas ger 3-3, en passed ball (?), en walk, en wild pitch för 3-4 och sedan byter vi in Simon Andersson på kullen. Det blir en walk, en singel till 3-5, och en walk till så är det dags för Jakob Claesson att ta över kastandet. Det resulterar till slut i ett av våra fyra doubleplays för dagen och den jobbiga inningen är över. Men momentum har skiftat över till Hollands fördel.
Jakob har nu stabiliserat vår pitching så vi håller nollan i femte och sjätte inningarna, men vi skapar inte mycket själva heller.
I sjunde inningen får Holland in tre poäng till 3-8 på bra slagning och det blir slutresultatet då Sverige inte lyckas få in fler poäng på mycket snabb Holländsk pitching mot slutet. Det fanns en god chans i åttonden då Johan stod på tredje bas utan brända efter en leadoff dubbel och en wildpitch, men Nico slår en linedrive rakt i handsken på pitchern som kan bränna även Johan på tredje bas.
Sverige bytte pitcher till Jack Keeler som gjorde sitt första inhopp i EM, och han höll nollan i sina två avslutande innings, mycket tack vare två snygga doubleplays.

Holland slår "programenligt" Sverige, men också i denna match är det så nära att gå riktigt bra, men vi har inte lyckats spela fläckfritt med alla lagdelar samtidigt i någon match. De här gången var det pitchingen som svek oss i en inning, och det räckte. Slagningen från övre delen av slagordningen var riktigt högklassig idag liksom defensiven. Nåväl, vi gav dem en match och vi ska ändå vara nöjda med att ha hotat Holland.
Imorgon väntar en något mer betydelsefull match då vi möter Frankrike om 7-8 plats. 
Efter det är EM slut för Sveriges del.

Onsdag 14 september

Avslutande match i detta EM om 7-8:e plats mot Frankrike på huvudarenan. Konstigt nog ganska fullt med folk på läktarna trots vardag mitt på dagen, vår egen klack har decimerats under veckan då folk har åkt hem men vi tio-tolv som är kvar njuter även denna dag av den fortsatta värmeböljan.
Dagens lineup:
1. #29 Johan Klarberg RF
2. #15 Nico Filice SS
3. #21 Joel Johnson 3b
4. #13 Matt Merrifield 2b
5. #7 Adam Sorgi DH
6. #9 Pontus Byström CF
7. #5 Björn Johannessen 1b
8. #12 Leo Bäckström C
9. #2 Christoffer Granström LF
SP: #19 Emil Sahlin

Frankrike har en Cespedes på kullen, dock inte DEN Cespedes, men den här kan pitcha och gör det bra med variation och finess. Så Sverige får inte till så mycket de första tre inningarna annat än två hits. Frankrike tar dock poäng i första inningen på en missad lyra och en dubbel, Emil pitchar bra och gör så att Fransmännen antingen strikar ut eller poppar upp till största delen.
I fjärde kan Sverige kvittera på en singel av Joel som sedan stjäl andra och kan samtidigt ta tredje också på ett misslyckat kast av catchern, därpå slår Matt en markboll till andra basman som precis hinner bränna honom, men poängen kommer ju in.
"Grodätarna" tar direkt ledningen igen i fjärde efter en dubbel, wildpitch och en sacfly. Och ökar sedan ledningen till 4-1 i femte på walk, balk och dubbel följt av en singel. Här byter vi pitcher och in kommer Per Sjörs som ger oss en strikeout för den sista brända.
Pontus slår sedan in Sveriges andra poäng i sjätte efter att Matt och Adam kommit ut på hits och error.
Ställningen står sig tills Frankrikes sjunde inning då Per, som har pitchat ganska mycket i förrgår, börjar tröttna och fyller baserna med en walk och två HP i rad vilket föranleder ett coachbesök. Efter denna paus fortsätter spelet med två singlar som tar hem två poäng, dags för Bryan Berglund att ta över. Ett hårt slag mot Björn stoppas med kroppen och kan sedan flippas till Bryan för den andra brända men Frankrikes sjunde och sista poäng är ändå ett faktum.
Sverige kan inget åstadkomma i åttonde men heller inte Fransoserna.
Så vårt sista hopp står till nionde inningen där den Franske closern tar över slängandet.
Pontus tar sig till andra bas på en tappad lyra på rightfield, därefter sker två bränningar och hoppet om en sjunde plats ser avlägset ut. Men Daniel Johnson byts in och får till en infield singel och flyttar Pontus till tredje och sedan följer en ljuvlig trippel ned till staketet av Johan som tar hem båda löparna - 7-4 och hoppet lever.
Nico slår nu också en hit som tar hem Johan och 7-5, Fransmännen är oroliga nu och har coachmöte på kullen, men man behåller sin pitcher. Vi har två av våra bästa slagmän uppe med löpare på första, då slår Joel en dubbel som flyttar Nico till tredje och vi har Matt som slagman, hoppet kan man nu nästan ta på.
Matt kan dock inte förvalta detta tillfälle utan blir strikeout och vi blir åtta i EM.

Bra genomförd match igen av killarna, vi har ingen "plattmatch" i detta EM utan har respektabla siffror mot alla Europas stora basebollnationer - det är starkt. Idag var det inte nån tydlig lagdel som inte fungerade, lite mer en kombination av trötta armar och en riktigt bra Fransk startpitcher som höll oss i schack i åtta inning.
Men ett härligt comeback-försök i sista inningen som sånär kunde ha lyckats.
Men som helhet ska vi nog vara väldigt nöjda med att bli åtta och att kunna stanna kvar i A-gruppen. Vi var ganska nära i våra förlustmatcher och det ska vi ta med oss, känslan av att det inte är så långt till toppen. Det handlar om ganska små skillnader. Vi kan gott och väl hävda oss mot de andra lagens defensiver när vi väl har hittat våra positioner. Våra fem-sex första slagmän har visat att de absolut kan slå för average och några dubblar och tripplar. Vår catching är väl så bra som motståndarnas och de flesta av våra pitchers kan hålla oss kvar i matcher.
Skillnaderna ligger i att inte alla nio slagmän är lika säkra, att vår defensiv tar ett par matcher att hitta sina roller och att vi inte har några armar på 90 mph som kastar varierat och konsekvent där catchern håller handsken.
Men vi vet vad vi ska jobba på och åttondeplatsen ger oss lite andrum att jobba med de unga som kommer.

Efter matchen blev det kramkalas och eftersom både Matt Merrifield och Björn Johannessen nu lägger landslagshandskarna på hyllan efter många trogna år, så utspelades tårfyllda scener som känsliga läsare borde varnats för...
Stort tack till dessa förebilder i Svensk Baseboll!

 

Uppdaterad: 05 APR 2017 16:45 Skribent: Ante Carlstedt
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link