Hoppa till sidans innehåll

Dagbok A-EM Qual 2015 i Wien


Här kan ni följa Sveriges A-landslag och deras matcher under veckan i Wien.

Play-by-play och stats mm på turneringens hemsida:
http://www.baseballstats.eu/2015/vienna/schedule.php

Livestreaming från planen:
http://www.laola1.tv/de-at/baseball-europameisterschaft/2381.html

 

Förutsättningarna är att Sverige måste vinna denna kvalgrupp för att ta sig tillbaka till A-gruppen i EM. 

Laget som tagits ut efter Nordic Baseball Classic turneringen (se huvudsidan) består av en del erfarenhet som varit med ganska länge i landslagssammanhang och en del nytt som antingen debuterar eller kom med förra året. De flesta är spelare i Sverige, kryddat med en del utlandssvenskar. Roligt också att se att den nya Elitserieklubben Botkyrka bidragit med två landslagsdebutanter, Ricard Montero och Gabriel Vasquez. Efter bara en dag här tillsammans med laget kan skribenten konstatera att det är bra stämning i laget och det finns en stark vilja att lyckas med att ta Sverige upp i A-poolen, och det är härligt att se så bra basebollspelare i gulblåa färger - Heja Sverige!! 

Lördag 1 aug

Hemmanationen Österrike i finalen i EM-kvalet mot våra Svenska grabbar, varmt och soligt med massor av folk på läktarna - allt är klart för en basebollfest!
Sverige har ont om pitching och en del skavanker, men idag känner vi inte efter utan ger allt för att komma tillbaka till A-poolen.

Laguppställning:

1. Joel Johnson 2b
2. Magnus Pilegård 3b
3. Matt Merrifield DH
4. Peter Johannessen lf
5. Daniel Johnson ss
6. Nicklas Melin 1b
7. Björn Johannessen c
8. Oscar Holmberg rf
9. Tommy Lindell cf
Startande pitcher: Elvis Hammarstedt

Att se Elvis på kullen var en överraskning då han drog sin hamstring i första matchens första inning tidigare i veckan. Och hans steglängd i pitcherrörelsen var inte den normala, skulle detta hålla? 
Österrike startar med sin bäste pitcher, en äldre leftie som de kunnat spara sedan han pitchade deras första match i måndags.

Matchen börjar med att Joel får på en dubbel, smakstart. Men bunten som ska flytta fram honom blir inte så bra så de bränner Joel på tredje bas. Men sedan får vi en walk och Peter Johannessens sjätte HP i turneringen så baserna laddas, och därpå kan vi få in vår första poäng på en groundout som inte blir ett doubleplay tack vare bra slajd mot andra.
Österrikarna får inget gjort i sin första inning mot Elvis trots två walks och inte Sverige heller i toppen andra.
Men Österrike kvitterar i botten andra genom en leadoff homerun med fullt hus. Sedan hade Österrikarna mera att komma med men lyckas inte få in någonting och Sverige kan andas ut litegrand, 1-1.

Ställningen står sig till botten fjärde då Österrike kan ta ledningen med 3-1 på två singlar, en dubbel och en wild pitch.
Och i femte inningen går ännu en skadad pitcher upp för Sverige, Matt Merrifield, skulle detta hålla?
Ja, i hans första inning kan vi nolla dem i alla fall och i vår del av femte inleder Daniel med en dubbel som kommer till tre på efterföljande singel, och sedan hem på efterföljande forceout på andra som också kunnat bli en doubleplay men en bra slide ger poäng. Mer blir det inte trots att vi hade löpare ett och två för löparen på första blir lite slarvigt "pickoffad".

Österrike tar sin första poäng på Matt för att en error tar slagmannen till andra och en passed ball tar honom till tredje.
Läge för poäng utan brända och efter en walk blir det en sac fly som ger ställningen 4-2.

Sverige svarar med en singel i sjunde av Joel och efter en foullyra så slår Matt en singel som tar Joel till tredje och på kastet kan Matt springa till två. Peter slår sedan hem båda löparna med sin singel och 4-4 i matchen.
Österrike gör sedan om bravaden att slå en leadoff homerun i botten av åttonde inningen för 5-4 och då kändes det lite mörkt för Sverige med bara en inning kvar att slå.

Men det här med nionde inningar under press har vi visat förr att vi gillar, så efter en inledande lång lyra av Joel så tar sig Magnus ut på en singel och Matt får en walk. Peter upp för att slå och här visar han än en gång varför han blir turneringens bäste slagman, en stenhård singel förbi indraget infield som gör att Magnus kan utjämna till 5-5 och Sverige fortfarande har stora chanser med löpare två och tre och en bränd.
Österrike gör som Israel i samma läge igår, byter pitcher. Och han börjar med en wild pitch så att Matt och Sverige kan ta ledningen, därpå en intentional walk, en strikeout och sedan en intentional walk till. Oscar Holmberg slår då en singel för Sveriges sjunde poäng och med fortsatt laddade baser får Tommy en pitch på tröjan så det blir 8-5.

Matt får sedan sin lättaste inning med tre upp och tre ned och Sverige kan jubla och Österrikarna deppa. Och ja - det skulle hålla!
Ja, resten har spridits på alla medier tror jag...

 

IMG_0521[1]
Matt pysslas om efter finalsegern

Sverige gör i finalen som man gjort i varje match härnere, slår ganska "clutch" med sin övre del av slagordningen och spelar gedigen defensiv. Vi ger aldrig upp och spelar nästan som bäst när vi måste. Vi har bra pitchers men alldeles för få och det är på pitchingsidan vi ligger efter de andra nationerna, precis som i Junior-EM innan. Sverige behöver göra något åt sin inhemska pitching, antingen utbildar vi inte tillräckligt bra eller också blir vi skadade för lätt.
Något gör vi fel inom pitching så det kan behövas en analys och ett åtgärdsprogram på nationell nivå.
För att etablera oss i A-gruppen är det alltså främst pitchingen som behöver förbättras, men vi är också ett ganska "gammalt" landslag som skulle behöva att de yngre kommer ikapp. Det kanske löser sig själv med mer spel och erfarenheten de får av det, men det kan kännas som att spelare som Magnus Pilegård, bröderna Johannessen m fl med tiotals EM bakom sig blir svåra att ersätta en dag. Och de som av olika anledningar inte kunde vara med i år tappar en möjlighet att komma ikapp, för det är verkligen på sådana här mästerskap som man utvecklas, mycket mer än hemma i Elitserielunken. 
En annan del i framgången har naturligtvis den nye förbundskaptenen Rickard Reimer, han har fått ut mycket av varje spelare, han har skapat en stark lagkänsla och sammanhållning och han har erfarenheten som krävs på den här nivån. Kan han och hans stab få kontinuitet i sin modell och Sverige kan närma sig andra länder i de resurser som satsas, då ser det ljust ut!
Grattis Rickard och hela laget till en stark insats!!

Fredag 31 juli

Måstematch mot förhandsfavoriterna Israel, vädret är strålande och publiken stor trots att det inte är Österrike själva som spelar. Både Sverige och Israel startar med sina bästa pitchers.
Startnian:

1. Joel Johnson 2b
2. Magnus Pilegård 3b
3. Matt Merrifield DH
4. Peter Johannessen lf
5. Nicklas Melin 1b
6. Björn Johannessen c
7. Daniel Johnson ss
8. Oscar Holmberg rf
9. Victor Croneld cf

Startande pitcher: Jakob Claesson

De första tre inningarna är inte mycket att skriva hem om, både Jakob och hans Israeliske antagonist höll slagmännen i schack och bara nån enstaka löpare kom ut. Magnus Pilegård hade t ex en bunt som man inte hade kunnat lägga ut på plan med bättre placering. Men 0-0 tills Sverige skulle slå i fjärde, då lyckades först Magnus slå en singel och efter en out så slog också Peter en singel på en hit & run. Båda dessa tog sig en bas framåt på en passed ball och sedan slog Nicklas Melin in dem båda, 2-0 och jubel på läktaren.
Men även Israel började hitta Jakob nu och slog en singel och en dubbel och tog sedan en poäng på en sac fly.
Sverige gick tre upp och tre ned och det såg ut att gå likadant för Israel men med två brända fick de en ödesdiger walk till nian i slagordningen. Med två brända kunde sedan Israels bästa slagmän komma ikapp och förbi till 4-2 via två singlar och en dubbel.
Israels duktige pitcher som kastade nära 90 mph var mycket svår att komma åt så det kändes som uppförsbacke nu.

Sverige kom dock lite närmare i sjunde då Joel slog hem Victor för 4-3, men vi hade baserna laddade och önskade oss innerligt lite mer men en av flera popups avslutade hotet från Sverige.
Istället drog Israel ifrån till två poängsskillnad igen i botten sjunde via en singel och en dubbel, återigen med två brända.
Nicklas Melin, som spelade en av huvudrollerna idag, gav klacken och bänken nytt hopp med en dubbel med en bränd i åttonde. Därpå blir Björn träffad av en stenhård pitch på armen och efter detta byter Israel pitcher. Det kan ha varit avgörande, för nu sjönk farten och steg hoppet. Nye pitchern kastar en HP han också så baserna laddas, och Oscar slår en groundout som ger Sverige 5-4 men längre än så kom vi inte i den inningen.

Jakob fortsätter pitcha starkt och Israel får gå och sätta sig tre gånger i rad.
Nu är sista chansen och hela EM-kvalet hänger på våra slagmän nu, och vi kommer från toppen med Joel först.
Fatta jublet när han inleder med en trippel! Pilegård slår en singel till tredje men Joel tittas ned och måste stanna, men ingen bränd. Matt jobbar fram en viktig walk för laddade baser utan brända.
Peter gillar situationen och slår en 2RBI dubbel för 6-5 och Nicklas följer upp med en 2RBI dubbel han också för 8-5! Den dubbeln hade varit en homerun på vilken annan plan som helst.
Men vi har inte fått nog utan Björn slår en dubbel han också som tar hem Nicklas och nu är det 9-5. Och det skulle visa sig behövas! 

100_8198[1]
Nicklas Melin, lite av dagens man med 4 för 5 med 4 RBI, slår sin dubbel i nionde

 

Jakob får förtroendet att fortsätta men börjar med en HP och två singlar, dvs laddade baser och ingen bränd, vinnande poängen on deck, uschiamej. Vi som redan låg och flämtade i fosterställning behövde inte mer spänning. Och två poäng kommer in på två vilda pitchar så Jakob har det svettigt därute, men Rickard har inte tänkt byta och Jakob får fortsätta.
Nu får Sverige lite andrum då vi får till två brända på lyror där löparen på tre inte vågar springa hem, han kommer dock hem på följande singel som ger 9-8.
Den utjämnande poängen kommer dock aldrig hem då näste slagman slår en groundout till Daniel på short som slänger ut honom på 1b. Jubel i Svensklägret! Vi är i final!!

Det satt hårt åt men Sverige grejade sitt mål att gå till final. Man gör det för att man har turneringens bästa slagmän i den övre halvan av slagordningen. Dessa rutinerade herrar gör verkligen jobbet och har erfarenheten på den här och högre nivåer. Vi har också väl så bra pitching som de andra länderna och en defensiv som är i topp.
Sverige har väldigt få spelare "i mitten" av åldertrappan, antingen är de rutinerade 30-plussare eller har nyss slutat gymnasiet. De unga som nu får spela på den här nivån kommer att lära sig mycket på detta och bli rutinerade fortare än om det funnits 25-30 åringar som tagit deras platser. Men visst saknar Sverige en del rutin och framförallt djup i pitchingen. Imorgon i finalen kommer vi därför säkert behöva gå med fler än en pitcher, vi får hoppas att även Österrike (som slog Vitryssland i en annan rafflande batalj för att säkra den andra finalplatsen) har gjort av med sin bästa pitching. Räkna med en jämn nagelbitare även i finalen...

100_8205[1]
Rickard pekar framåt mot finalen medan Micke behandlar Björnes HP-misshandlade arm 

 

Torsdag 30 juli

Kvällsmatch mot hemmanationen Österrike som innan denna match kunde jubla åt att Israel överraskande förlorade mot Litauen, det gör att Österrike inte måste vinna matchen mot Sverige för att kunna gå till final.
Startande laguppställning:

1. Joel Johnson 3b
2. Magnus Pilegård 1b
3. Matt Merrifield DH
4. Peter Johannessen lf
5. Daniel Johnson ss
6. Björn Johannessen c
7. Oscar Holmberg rf
8. Christoffer Granström 2b
9. Tommy Lindell cf
Startande pitcher: Bo-William Gilligan

Sverige är hemmalag men läktarna ägs av Österrike, våra hejaramsor drunknar i deras. Österrike börjar matchen med en fin buntsingel men sedan slår de en lyra till right, blir pickade på 1:a bas och strikar ut. Sverige tar sedan kommandot direkt med en singel som förlängs till 2b för att de fumlar på outfield, men därefter tyvärr två popuplyror på det. Men vi brukar producera med två outs och så även denna gång, Ett långt slag av turneringens batting ledare Peter Johannessen som landar i outfieldstaketet tar hem löparen och tar Peter till andra bas. Han kommer till tredje på nästa singel och kommer också hem på ett vilt kast från outfield. 2-0 och lite lugnare på läktarnas vitröda del.
Sedan fortsätter Bo att pitcha mycket stabilt och trots att vi gör en del misstag runt honom så håller han fortet i fem inning utan runs. Vi gör en del fint också som outfieldspel till hemplattan och flera pickoffs. Vi själva har löpare i scoring position i nästan varenda inning men lyckas bara ta poäng två gånger till på en sac fly och en rbi-singel. Men vi lämnade många kvar på bas genom matchen.
I sjätte börjar Österikarna i ställningen 0-4 med att slå en singel som förlängs till tredje bas med ett misstag, och efter det lyckas de slå två riktiga tripplar och en groundout så plötsligt rämnar fortet, 3-4 och i högsta grad match igen. Här bjöd vi in dem i matchen och här vände matchen kan man säga. Vi producerade inget mer på kommande fem innings förutom "left on base" och en tröstpoäng i 10:e när vi fick löpare på bas från början, medan Österrike först kvitterade till 4-4 i sjunde på en sac fly och sedan i sin del av extrainningen fick laddade baser med en bränd på ett misstag där vi kunde haft två brända och löpare ett och två. Istället en HP som ger 5-4 och sedan slås en boll precis förbi dykande Magnus på första som tömmer baserna och ger Österrikarna 8-4.
Vi lyckades som sagt bara få in en poäng själva för Österike avslutar matchen med ett doubleplay, ridå.

100_8167[1]
Nicklas pitchar under pressade förhållanden i slutet

Sverige förlorar för första gången i detta EM-kval och vi gör det för att vi tillät Österrikarna komma tillbaka från 4-0 överläget med våra misstag. Men också för att vi inte tar tillvara alla våra poängchanser vi skaffade oss. Vi pitchade stabilt (Bo-William och Nicklas Melin) nog för att vinna, men defensiven och slagningen med RISP sviktade. Österrikarna växte ju längre matchen led och när de märkte att det gick att hota Sverige blev de väldigt "clutch" i sina avgörande stunder.

Men som Rickard sa efter matchen, "det är de här matcherna ni vill vara med och spela, det är det här ni lär er saker på ni som är unga".
Nu har vi med dagens resultat som gick emot oss, satt oss i situationen att vi måste vinna mot Israel imorgon.
Som någon sa, det är lättare att hänga kvar i A-gruppen än att ta sig upp dit...
Den nu något hesa klacken kommer dock att ge allt även imorgon, precis som laget och ni hemma vid skärmarna. (Se också den nya lagbilden som togs innan Österrike-matchen på huvudsidan).
Go Go Sweden!! 

 

Onsdag 29 juli

Match mot Polen och startnian ser ut så här:

1. Joel Johnson 2b
2. Magnus Pilegård 1b
3. Matt Merrifield ss
4. Peter Johannessen lf
5. Daniel Johnson 3b
6. Nicklas Melin DH
7. Björn Johannessen c
8. Oscar Holmberg rf
9. Tommy Lindell cf

Pitcher: Jakob Syrén

Startnian ovan ändrades i sista stund för att Matt Merrifield kände av någon skada, så han är DH, Daniel Johnson går in på shortstop, Joel Johnson går till tredje bas och Chrstoffer Granström går in på andra bas.
Christoffer slår som sjua efter Björn, annars samma slagordning. Efter den lite skakiga men tursamma matchen igår, ville förbundskapten Rickard och vi andra se ett mera taggat och effektivt Sverige, och vi behövde också få en stabil och helst lång pitcherinsats från unge Jakob Syrén för att vila vår bullpen. Vi skulle bli bönhörda.

100_8118[1]
Jakob pitchar till en Polack-lyra

Det började dock lite illavarslande med en walk och Jakob såg inte ut att få kontroll på sin fastboll ordentligt. Men sedan en strikeout, en groundout till 2b och en lyra så kände vi oss lugna igen.
Och när sedan Sverige och Björn Johannessen återigen producerar två RBI i första inningen med två brända och baserna laddade så kändes det än bättre. Och sedan börjar Björn nästan gå mot andra bas och lockar då till sig kast som gör att brorsan Peter kan springa hem och Björn ändå är safe på andra bas, 3-0 och en smakstart.

Viktigt nu att vi kan hålla ledningen och helst öka på den något i andra inningen så att vi inte slappnar av och låter Polackerna få känna att de får kontakt. Och det blir exakt så, och nästan exakt samma bränningar som i första inningen, Christoffer hade mycket att göra. Offensivt var det nu också med två brända vi producerade, först via en bases loaded walk och sedan en sac fly. 5-0 och allt känns tryggt.

Matchen fortsatte sedan i den här stilen, Sverige lyckades producera något run i nästan varenda inning och höll Polackerna nere med de fyra run de tog under matchen. Nämnas bör väl att Joel Johnson slog sin andra homerun för turneringen och att bröderna Johannessen och Magnus Pilegård skapade mycket offensivt.

100_8107[1]
Joel slår sin homerun

Och värdet av Jakob Syréns insats i form av en complet game win kan knappast överskattas, det var precis vad Sverige behövde och Jakob åker nu vidare på ett college-äventyr och lämnar laget efter denna fina insats.

Sverige har nu framför sig en tuff nöt att knäcka, nämligen hemmalaget Österrike imorgon kväll inför säkerligen tusen åskådare. Österrike är precis som Sverige och Israel obesegrat och det blir tufft både för laget och fansen att vinna sina matcher. Men om Sverige kan behålla sin offensiva fokus och vår pitching också fortsätter som idag så grejar vi det. Ikväll spelas en viktig match för slutställningen när Israel och Österrike möts.

100_8127[1]
En nöjd förbundskapten och nöjda coacher

 

Tisdag 28 juli

Vitryssland står för motståndet och Sverige ställer upp med följande startuppställning:

1. Joel Johnson c
2. Magnus Pilegård 1b
3. Matt Merrifield ss
4. Peter Johannessen lf
5. Daniel Johnson 3b
6. Björn Johannessen DH
7. Christoffer Granström 2b
8. Tommy Lindell cf
9. Victor Croneld rf
Pitcher: Bo-William Gilligan

Sverige är hemmalag och Bo-William pitchar effektivt och varenda Vitryss svingar på varenda pitch, så efter 3 innings har han bara slängt 21 pitchar och av dessa endast två bollar.
Nio upp och nio ned således, men även Sverige har svårt i slagningen och även om vi får en walk och en HP så har inte heller vi någon hit efter 2 2/3 inning. Men då kommer Joel upp och slår en homerun över leftfieldstaketet - 1-0 på vår första hit. Detta följs av en dubbel men sedan kommer den tredje brända.

Glädjen blir dock kortvarig då Vitryssland kvitterar i fjärde via en HP, en passed ball, en groundout och sedan deras första hit, en RBI-singel.
Vi tar dock ledningen igen med 3-1 i botten fjärde efter några walks och groundouts som Vitryssarna hade problem med så de inte blev outs, samt en singel.
Nu byter Sverige pitcher i femte och Kent Karlsson kommer in. Efter en dubbel och ett par singlar samt en sac fly kvitterar Vitryssarna och tar ledningen när Sverige slänger bort en boll. 3-4 nu och darrigt i Sverige.
Men även denna gång kommer vi tillbaka och tar ledningen med 5-4 i botten av femte med hjälp av HP, ett par singlar, en wild pitch och en double play groundout.

Efter en singel och en walk som inledning på sjätte, byter vi pitcher till Jesper Svedhem som får börja med att ta hand om sac bunten till första och sedan strikar ut nästa två Vitryssar, skööönt.
Sverige tar inga poäng i sjätte eller sjunde men Vitryssarna tar tillbaka ledningen i toppen av sjunde efter tre singlar varav den sista var tveksam då många tyckte att vår rightfielder fångade lyra, men domaren tyckte inte så. 5-6 nu inför åttonde.

Sverige byter pitcher igen till Nicklas Melin som får börja med att släppa två singlar. Men sedan när Vitryssarna ska bunta fram löparna kan Nicklas bränna löparen på väg till två, strika ut näste slagman och få den tredje brända på en groundout, puh! Det börjar bli en riktigt jobbig match för Sverige och för oss åskådare.
I vår offensiva del av åttonde så inleder vi med en groundout, men sedan får vi en walk, en slag till deras shortstop som inte får till någon bränd. Därpå en walk för laddade baser och pinchhittern Gabriel Vasquez kan sedan med ett slag som ger en forceout på andra ge Sverige en kvittering till 6-6, oh så viktigt.

I nionde pitchar vi bra och kan få tre snabba outs, men lyckas trots två HP:s inte få in någon vinnande poäng i botten utan matchen går till extrainnings med två baslöpare ute från start enligt europeiska regler. Det börjar bra för Sverige för trots att Vitryssarnas bunt ger en singel så skickar de hem löparen men vi lyckas bränna honom på hemplattan. Sedan en lyra till center och allt ser väldigt bra ut. Men basebollgudarna har mer att plåga oss med, nu slås först en singel för laddade baser och sedan en ödesdiger dubbel över vår leftfielders huvud som gör att alla tre baslöparna kommer hem. Nattsvart för Sverige och 6-9.

Lite lama hejaramsor nu från läktaren, men Sverige och basebollgudarna hade mer att bjuda på. Det börjar illa med en strikeout och en linedrive rakt i handsken på centerfieldern, om det var nattsvart innan var det nu domedagsstämning, det här kan ju aldrig gå.

 

100_8087[1]
Matt slår sin gamewinning flyball error


Inte? Joorå, det räcker med att vi lyckas slå två fina singlar, att deras andrebasman får stora darren och fumlar med nästa slagna boll, och att slutligen Matt Merrifield slår en lyrboll ut till en just nu väldigt olycklig rightfielder som otroligt nog lyckas missa lyran trots god tid på sig. Sverige vinner med 10-9 och rightfieldern står kvar länge ute vid staketet och förbannar basebollgudarna.

100_8088[1]

Rallykeporna funkade!

 

Sverige gör ingen bra match, vi borde slagit på deras förste pitcher betydligt bättre än vad vi gjorde medan Bo-William höll Vitryssarna i schack med fin pitching. Och vi lämnade för många pitchar högt upp i zonen efter detta så att Vitryssarna kunde komma ikapp och hela tiden kriga och känna att de hade chansen. Idag kom också några defensiva misstag även om de inte var lika avgörande som Vitryssarnas misstag. Ska vi kunna hota Polacker, Österrikare och Israeler krävs en höjning slagmässigt och en effektivare pitching. 
Det kan vi, det måste bara tas fram och helst redan imorgon mot Polackerna som såg bra ut mot Israel idag, ledde 5-4 ett tag.
Vi hoppas att Sveriges tur inte tog slut efter idag utan kan omvandlas till koncentration, effektivitet och produktivitet framöver.

 

Måndag 27 juli

Efter mycket bussåkande genom Europa kom laget fram till sitt hotell i Wien söndag morgon, fick en frukost på hotellet och samlades till en träning på planen. Tekniskt möte för ledarna och sedan middag inne på ett nöjesfält i närheten av planen och hotellet.
Nu på EM-kvalets första speldag samlades stora delar av laget och ledarna för att titta lite på kommande motståndare, Israel och Vitryssland. Den matchen hann spelas i tre inning sedan stoppades det för regn.
När denna match sedan kom igång och vanns av Israel så var det dags för premiärmatch för Sverige mot Litauen. Startande lineup:

1. Joel Johnson 2b
2. Magnus Pilegård 1b
3. Matt merrifield ss
4. Peter Johannessen cf
5. Elvis Hammarstedt 3b
6. Björn Johannessen c
7. Daniel Johnson DH
8. Tommy Lindell cf
9. Victor Croneld rf
Pitcher: Jakob Claesson

Sverige som var bortalag inledde strålande mot den Litauiske vänsterpitchern och radade upp 5 hits i rad och 3-0 innan vi knappt hunnit sätta oss efter nationalsångerna. Ännu en hit gjorde ställningen till 5-0 och tio slagmän var uppe denna inning. 

Jakob Claesson manövrerade ned sina första fyra slagmän och så skulle det fortsätta genom matchen. Sverige spelade överhuvudtaget bra defensivt och Litauen hade bara sporadiska hits eller någon walk, men aldrig några allvarliga hot. Första gången de kom ut på bas så påpekade Sverige för domarna att Litauern använde ett icke godkänt slagträ, så blev det en out i alla fall.

 

100_8060[1]

Palaver runt otillåtna slagträn

 

Sverige kunde inte öka på sin ledning förrän i fjärde då vi fick hem en löpare på tre medan löparen på ett blev utkastad till andra i ett stjälförsök.

Och i femte kom samma explosion som i första, med fem insprugna poäng till, ledning 11-0. Detta efter fem singlar, en walk en sac bunt och några errors av Litauerna.
I sjätte fortsatte slagträna att slå hits, fyra stycken och 2 poäng till gav 13-0.
Och slutligen i sjunde ökade vi på till 14-0 efter ett par hits till och fler errors av Litauen.

 

100_8064[1]

Joel svingar hårt

 

Jakob som gick hela matchen släppte bara tre hits på hela matchen och defensiven bakom honom var fläckfri.100_8074[1]

 

Klart godkänd inledning av Sverige som visade vilka som bestämde tidigt mot den gamle svenskbekantingen Elemantas Zickus som pitchade i Sverige några säsonger.
Tack vare Jakobs fina pitching, stark defensiv och bra slagning hade inte Litauerna en chans. Det gick några innings då vi inte producerade något men sedan en liten skärpning så exploderade vi igen i fjärde-femte.
Rickard var nöjd med killarna efteråt men ville se en offensiv som tog för sig i varje inning, det kommer vi att behöva mot svårare motstånd. Läs också intervjun med Rickard nedan.
Tyvärr skadade Elvis Hammarstedt sig i en baslöpning, vi får se hur det påverkar kommande matcher. 

Efter Sveriges match blev det invigningscermoni som precis hann klaras av innan en kraftig åskskur förvandlade parasollen till skrot och planen till lera.
Imorgon är det Vitryssland som gäller och det såg ut att vara ett säkrare lag än Litauen så koncentrationen måste vara på topp.

100_8078[1] Svenskarna uppradade innan åskskuren

Intervju med Rickard Reimer, förbundskapten:

Vad har du för mål och förväntningar på detta EM-kval?

- Ja, målet är ju absolut att vinna hela alltet, det har det varit sedan september förra året (då vi åkte ur A-gruppen). Och det målet borde vi kunna klara av, även om vi på pappret hade kunnat haft ett bättre lag, speciellt på pitchersidan där vi fått många återbud. Men jag förväntar mig av de killar som är här att de ska klara det.

Vad ser du för styrkor och svagheter i ditt lag?

- Jag tycker att vi spelar bra defensivt och vi slår bra i vågor kan man säga. Det lilla extra har vi också offensivt med speed. Och det var längesedan vi hade det faktiskt. Vi har flera stycken som verkligen kan springa, och det ändrar också lite vår taktik. Vi vill såklart utnyttja speeden så vi kommer att stjäla, lägga på spel mm. Svagheten är pitchingen absolut, vi pitchade dåligt i Belgien, visserligen mot A-nationer men alldeles för lite strikes. 

Hur ser du på Vitryssland imorgon då?

- Ja, vi såg dem lite här innan vår egen match, och de höll emot Israel ganska bra ganska länge men sedan rann det iväg på slutet. Israel såg bra ut men kanske inte så bra som vi trott innan. Så det beror mycket på vad de sätter upp för pitcher mot oss, och om vår pitching är stabil. Och det är Bo (Gilligan) som startar imorgon och han såg ju riktigt bra ut i Belgien. Så ja, vi ska ju vinna imorgon, så är det ju.

Är det Israel du tror blir svåraste hindret?

- Jag har ju inte sett Österrike ännu, men jag tror att något av de två lagen måste vi slå för att gå till final och det är nog dessa två lag som kan sätta stopp för oss. Jag tror inte att de första tre lagen ska kunna göra det, om vi spelar som vi kan.

 

Förberedelser innan:

Laget åkte ned till Antwerpen i Belgien för att på en internationell turnering där få bra motstånd och förberedelser inför EM-kvalet. Vi mötte Belgiens landslag i den första matchen och ledde där med 4-1 ända in i åttonde inningen efter en bra start av Jakob Claesson på kullen. Men i åttonde kom Belgarna tillbaka till 4-4 efter en del walks och en dubbel. Belgarna avgjorde sedan i botten av nionde till 5-4.
Nästa match var mot Frankrike och där startade Bo-William Gilligan på pitcherkullen och gjorde det bra, men Sverige gjorde en del misstag defensivt och slagningen kom inte riktigt igång så det blev en ganska klar förlust med 4-9.
Den tredje matchen var mot Belgien igen och Jakob Syrén som startande pitcher. Sverige förlorade även denna match med 6-10 efter lite skakig pitching och defensiv. Och det blev sista matchen i Antwerpen då sista dagen regnade bort helt. Men vi fick bra motstånd mot nationer i A-gruppen och Förbundskapten Rickard Reimer fick se sitt lag spela tillsammans och drog säkert viktiga slutsatser tillsammans med sina coacher inför EM-kvalets matcher kommande vecka. 

Uppdaterad: 06 APR 2017 00:31 Skribent: Ante Carlstedt
Epost: This is a mailto link

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60 contact-follow-twitter-60x60  

 

Idrottslyftet 

Utrustning

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link