Hoppa till sidans innehåll

Dagboken


Här kommer vi att rapportera dagligen från U18 landslagets matcher och andra aktiviteter under veckan.

Vi har hittat ganska många fel i den officiella statistiken så det är här ni läser sanningen :-).

 

Söndag 19 juli

Tidig uppgång och BP på en stekhet plan innan matchen 11.00. Spanien står för motståndet denna sista dag på EM och Sverige kan komma 7:a 8:a eller 9:a beroende på resultatet i denna och den andra nedflyttningsmatchen. Dock är det så att inget lag i praktiken åker ned, eftersom de ska göra om EM-spelet och kvalificeringen dit. Björn har inte velat berätta det för killarna så de får lära sig att spela under press. Vi startar med följande nia:

1. Linus Holmberg 2b
2. Chris Keane ss
3. Nick Ford DH
4. Arvid Carlstedt rf
5. Max Hill 3b
6. Leo Bäckström c
7. Albin Käck lf
8. Calle Bielsten 1b
9. Adam Hopkins cf
Startande pitcher: Oskar Syrén

Vi inleder bra precis som igår och Spanjorerna får inget gjort mot Oskars 9 st pitchar, två groundouts mot 3b och en strikeout looking.

Sverige sätter press på Spanien i sin del av inningen och efter några walks och errors men däremellan en flyout och en forceout har vi laddade baser med två brända och får då en wild pitch som ger oss en run. Mer blir det inte utan hits.

Oskar inleder med en strikeout till den Svenskdominerade läktarens högljudda förtjusning. Därefter en walk och ensingel genom infield och därpå en bunt som vi inte hinner ta hand om i tid. Så fort svänger det över till Spanjorernas fördel efter den fina Svenska inledningen. Laddade baser med en bränd förvaltar de på bästa sätt med ett långt slag ned till staketet på leftfield för två runs och löpare två och tre. Men vidare hot avvärjs med hjälp av en foullyra till catcher och en groundout till 3b, 1-2 till Spanien och vi ska vara glada för att det inte är mer.

Sverige har fortfarande en bra känsla och lite liv i slagträna, det börjar med en walk som flyttas till 2b med en sac bunt.
Sedan en fin dubbel över leftfielderns huvud för Sveriges andra poäng. Sedan en opposite singel som flyttar löparen till 3b. Löpare ett och tre med en bränd är ett bra läge men Sverige väljer att lägga ned en safety squeeze bunt som de tyvärr bränner löparen från tre på, kändes lite bortkastat så att säga. Med löpare ett och två kommer ännu en singel som laddar baserna och då byter Spanien pitcher. Efter pitcherbytet blir det en enkel grondout till pitchern som avslutar inningen. Vi hade kunnat göra så mycket mer med en walk och tre hits, varav en dubbel. Spanjorerna är nu jätteglada över att det bara står 2-2.

Sverige håller dock Spanjorerna poänglösa med hjälp av en foullyra på 1b, en lyra på left och ännu en groundout mot 3b. Så energin och känslan är fortfarande bra.

Den nye Spanske pitchern är en lite tuffare nöt att knäcka trots att det är rakt och hårt som vi brukar gilla. Men det börjar kanonbra med en lång dubbel och en groundout mot 1b som ger oss löpare på tredje med en bränd. Men vi har svårt för dessa pressade lägen, det blir en lös boll mot andra bas som löparen inte vågar springa hem på och sedan en strikeout. Och ju längre matchen går i värmen desto sämre blir våra prestationer och tankar.

Första markbollen till short hinner vi inte bränna på, men sedan slås en lyra till center. Nu kommer ännu en bunt som vi inte är skickliga nog att ta hand om så Spanjorerna har löpare ett och två med en bränd, skulle varit tre och ute ur inningen.
Det ser dock ut att ordna sig efter nästa slag som utmynnar i en snygg bränning från short till tredje bas, två brända och ingen avancering.
Men sedan följer två singlar som tar in varsin löpare och Spanien har 4-2. En lyra till right avslutar.

Sverige har dock inte riktigt slut på krutet ännu. Efter en lyra till center får näste slagman en walk och på det följer en singel så vi har löpare ett och två med en bränd. Då går löparen på två lite för långt från sin bas och blir bränd på en kortare rundown. Onödigt igen. Sedan följer en strikeout så är fjärde inningen över.

Spanien får inget gjort i femte då de inleder med en singel men sedan slås en lyra på center och därefter en lyra till på right där löparen inte hinner tillbaka till första bas så ett double play tar oss ur halvinningen oskadda.

Tiden börjar bli knapp att komma ikapp nu då värmen på plan och sex matcher på sju dagar börjar märkas på killarna.
Vi inleder med en groundout och sedan en walk som sedan flyttas framåt av en singel mot left. Läget blir ännu bättre av en wild pitch så att båda löparna avancerar. Denna gång lyckas vi förvalta läget med hjälp av en sacfly, 3-4. Men mer blir det inte för näste man strikar ut.

Spanien går dock ifrån igen i sjätte då en error, en stulen bas och två vilda pitchar gör att en unearned femte run kommer in. Men tre groundouts begränsar poängskörden vidare. 

För Sverige blir det en strikeout, en lyra och en groundout som förhindrar oss från poäng.

Även sjunde inleds med en error och en stulen bas. En lyra på left ger en bränd men därefter följer en opposite trippel som ger 3-6 och därpå en sacfly för 3-7. En groundout tar oss ur problemen men energin för att ta oss tillbaka verkar försvunnen.

Spanjorerna byter pitcher och efter en foullyra till första bas lyckas vi ta oss ut på en bunt singel med lite assistans av domaren. Glädjen blir dock kortvarig då en linedrivelra till short utnyttjas för ett doubleplay mot löparen på ett som hann gå för långt.

Nu byter Sverige pitcher till Hampus Nilsson och Oskar Syrén får välförtjänta applåder när han går av för han har gjort ett strålande jobb som pitcher idag. Spanien börjar med en singel och en walk vilket får Björn att göra ett pitcherbesök. Sedan blir det en forceout på andra, men vi lyckas inte med ett doubleplay så löpare ett och tre med en bränd. En groundout till andra ger Spanjorerna 3-8 och en error fyller baserna. Då byter vi pitcher igen plus en del andra byten, vilket ger en strikeout och vi kan springa av.

Ingen lycka i vår slagning, två bränningar av förste basman och en strikeout gör att åttonde tar slut.

Och i nionde ökar Spanjorerna ledningen ytterligare med en singel och en RBI-trippel, en strikeout men sedan en RBI-singel och 3-10 nu.
Löparen på första blir bränd på en forceout från tredje basman men sedan slås en singel mellan infield och rightfield som fumlas med så att löparen når tredje bas. En lyra på center gör dock att det stannar vid 3-10.

Sverige har nu en sista chans och Spanien byter pitcher igen. En groundout inleder men sedan arbetar vi fram en walk. En snygg singel ut på right tar löparen till tredje. Näste slagman blir träffad av bollen vilket ger oss laddade baser och ett visst hopp.
En forceout på andra bas plus en kasterror av deras shortstop ger oss två poäng, löpare ett och två brända. Men vår näste slagman poppar en lyra till catchern och matchen är slut med resultatet 5-10.

100_8034[1]

Trolle slår en singel

Resultatet är inget att säga om, Spanien är inte så mycket bättre än oss, men de förvaltar chanser bättre och har kanske lite fler pitchers med bra fart. Oskar gör en strong insats men tvingades pitcha mer än tre outs många inningar. Vi gör lite för många misstag i varje match och även i denna. Sverige slutar nia i turneringen efter två segrar och fyra förluster (Ryssland slutar sexa efter en seger och fem förluster, så konstigt kan det vara).

Ska man sammanfatta turneringen som helhet är det kanske med dessa fem påståenden:
1. Vi slarvar med de fundamentala beteendena för att vi spelar för sällan på den här nivån och under press.
2. Vi har för få pitchers av klass och svagare armar generellt.
3. Vi är bra på att kriga och kämpa i tajta matcher.
4. Vi slår inga homeruns som de större nationerna redan gör i den här åldern.
5. Pitching/catching ser ganska bra ut och ibland gör vi riktigt snygga spel.
Men vi ska inte glömma att för några år sedan fanns vi inte ens i A-poolen, det kanske tar några år att etablera sig på den här nivån.
Vi är en bra bit efter Italien, Holland, Tjeckien t ex men är i våra bästa stunder bättre än Britter, Ryssar och Kroater.  

Vi har bett Förbundskapten Björn Johannessen svara på några frågor och återkommer på denna sidan med denna intervju.

Lördag 18 juli

En tryckande värme över både planen och läktaren inför den viktiga matchen mot Storbritannien. Britterna har också ganska många föräldrar nere så läktarkampen skulle bli jämn.
Förutsättningarna är alltså att Sverige blev fyra i sin grupp och spelar nedflyttningskval med Kroatien (som har en vinst mot Sverige som man tar med sig), Spanien (som också har en seger med sig) och Storbritannien som precis som vi inte har någon seger utan en förlust med sig.

Lineup mot Storbritannien:
1. Tim Zetterqvist 2b
2. Chris Keane ss
3. Nick Ford DH
4. Arvid Carlstedt rf
5. Max Hill 3b
6. Leo Bäckström c
7. Kevin Kias 1b
8. Albin Käck lf
9. Adam Hopkins cf 

Pitcher: Joakim Svedhem

 

Sverige får en mycket bra start först defensivt då Joakim pitchar bra och vi gör spelen på rightfield, shortstop och tredje. Sedan också offensivt då leadoff blir hit-by-pitch, näste slagman slår en forceout mot andra bas så att löparen där är bränd men kastet till första blir inget doubleplay utan en error som tar slagmannen till andra bas. Näste slagman kommer ut på en error han med så vi har löpare ett och två med en bränd. En av dem kommer hem på vår första hit mot rightfield, och efter en poplyra till första slås sedan nästa hit ut på leftfield perfekt mellan tre fielders och två löpare till kan ta poäng. Efter en groundout kan vi gå in i andra inningen med ledning 3-0.

Britterna går tre upp och tre ned med hjälp av två spel mot tredje och en lyra till rightfield. Det ser så stabilt ut.

Dags att öka på ledningen, men det går inte. Leadoff walk men sedan en lyra, sedan en singel så vi har samma läge som i förra inningen. Men denna gång slår vi en poplyra till och på det en strikeout. Engelsmännen repar nu mod när de märker att deras pitcher hanterar våra slagmän ganska enkelt.

Men vår pitching är fortfarande stark, så Britterna strikar ut två ggr, därpå deras första hit men deras chans försvinner då vi gör en lyckad pickoff mot första bas.

Sveriges slagning från första inningen med dess aggrisivitet och skärpa är nu borta, två groundouts och en lyra så är vår chans i tredje inningen borta.

Nu i fjärde inningen tröttnar Joakim (som har pitchat mycket under EM) och kombinerat med Engelsmännens nyvunna självförtroende så blir det en skakig inning för Sverige.
Det börjar dock bra med en linedrivelyra till första, men sedan följer en walk och en singel vilket föranleder ett coachbesök. Efter att Britterna utför en snygg doublesteal så väljer vi att avsiktligt walka näste slagman för att få laddade baser. Näste slagman slår ett slag till den indragne tredje basmannen som naturligtvis spelar hem för bränning nr två, men sedan kastas bollen fel i försöket att få den tredje brända samtidigt på första och då springer två Britter hem, 3-2.
Skakigheten ökar med enwalk, en steal och en walk till, men sedan kommer vi ur inningen via en forcebränning på andra bas.

Ny match nu och vi behöver runs. Men slagträna är döda, vi slår en lyra, strikar ut och grundar ut till 3b.

Vi byter nu pitcher till Simon som inleder med en strikeout. Näste slagman kommer ut på en error och tar sig till två stjälandes och till tre på en passed ball.
Nästa Britt får en walk och stjäl andra bas, löpare två och tre med en bränd. Då slås en markboll mot short som vi inte hinner göra bränningen på, 3-3 och utjämnat.
Det som kändes så stabilt och aggressivt i första är helt borta nu, Svenskarna ser trötta och ängsliga ut.
Ännu en stulen bas ger samma ställning igen, men nu räddar Simon oss med en viktig strikeout och en egen tagen markboll till första.

Sveriges slagträn har gått i djupsömn, det blir ännu en inning då vi går tre upp och tre ned.

Simon är nu vår fasta klippa på detta oroliga hav, han fixar två strikeouts, men en markboll därefter blir till en error. Nästa slag är en bloop till center som Adam använder sin snabbhet för att nå, skönt med en någorlunda lugn inning.

Vi inleder lite bättre nu med en leadoff walk, som stjäl andra bas. Vi försöker flytta löparen till tre med slag åt right men det blir ännu en poplyra istället. En bränd så chansen finns fortfarande kvar. Vår näste man slår marboll till två som avancerar löparen till tre, men näste på tur gör samma sak och då är det tre brända. Nu hade vi i alla fall en liten poängchans och inte bara tre upp och tre ned, kanske kan vi vakna nu?

Simon fortsätter pitcha bra, men en inledande singel tar sig till andra på en balk och nu luktar det Brittisk ledning. Men nästa slag är en lyra på left som ingen kan avancera på och därefter en groundout som avancerar löparen till tredje. Simon ger sedan Sverige och dess klack en välkommen avslutning med en strikeout.

Dags för Sverige då, har slagträna börjat röra på sig tro? Nej tillbaka till ett-två-tre-trenden med två lyror och en groundout.

Åttonde inningen nu i denna mycket snabba och nagelbitiga match. Britterna får inte så mycket uträttat, de strikar ut och slår två lyror med en singel inklämd.

Nu byter Britterna pitcher till en tjej som kastar ganska långsamt och det uppstår en oro på läktaren hur killarna ska klara omställningen. Men vi slår en singel på right och en på left och efter det buntar vi fram dem till andra och tredje bas. En sån här chans har vi inte haft sedan andra inningen - ta vara på detta nu, snälla.
Näste slagman frälser oss nu med en 2RBI-dubbel och vi har nu 5-3! Efter en strikout och lyra på center är inningen slut.

Då är det "bara" att hålla tätt i nionde så vinner vi. Och Simon står fortfarande stark på kullen och inleder med en strikout. Sedan en snygg bränning av vår andrebasman, och sedan är matchen slut efter en markboll till Simon själv.

100_8012[1]

Spring efter match

 

En väldigt lovande inledning med aggressiva atbats och noggrann defensiv och pitching. Sedan hände något efter ett par innings, Sverige slutade helt att slå annat än popups och enkla groundouts, Britterna repade mod i både slagning och defensiv när de såg våran dipp och ängsligheten vi visade upp. Detta varade i princip ända till de bytte in den kvinnliga pitchern. Då kom koncentrationen och aggressiviteten tillbaka och vi kunde få in de vinnande poängen. Simon är dagens MVP för han höll oss kvar i matchen där Britterna mycket väl kunde ha gått ifrån. Det offensiva priset gick till Tim för att han gick in och spelade med kort förvarning och gick 1 för 1 på den tiden.
Det defensiva priset gick till Joakim för att han trots mycket spel under EM och en påtaglig trötthet gick in och gav oss fyra inning. 
Coacherna pratade lite om vår lite "softa" mentalitet som Svenskar och att den kan vara ett hinder för oss när vi ska prestera mellan vita linjerna.
En ledning på 3-0 ska inte försvaras utan utökas, aggressiviteten behöver finnas där hela tiden. Värmen kan ha spelat en roll idag, men spelarna har
nog en bit kvar i detta område ändå.

Nästa match redan 11.00 imorgon söndag mot Spanien, sedan inleds bussresan hem till Sverige.

 

Fredag 17 juli

Spelledig och 35-gradig dag, puh vad varmt! Killarna körde en träning på "Ostrava 2"-planen och efter en lunch på planen blev det ett uppskattat bad vid ett utomhusbad. 
Andra lag har varit igång däremot och resultaten i dagens matcher innebär att Sverige hamnade fyra i sin grupp och får därmed möta femman i andra gruppen, Storbritannien kl 17.00 imorgon lördag på just Ostrava 2.
Det innebär också att vi ska möta Spanien kl 11.00 på söndag för den sista matchen i årets EM för Sveriges del.
Men nu är allt fokus på en gedigen insats mot Britterna, Heja Sverige!!!

 

Torsdag 16 juli

Varmaste dagen hittills här nere, tur för oss att vi har kvällsmatch. Vi ville nu visa att vi kommit lite närmare de stora länderna som t ex Tjeckien
med det här juniorlandslaget som växt in i turneringen och kom taggade efter gårdagens moralhöjare. 

Lineup mot Tjeckien:
1. Linus Holmberg 2b
2. Chris Keane ss
3. Nick Ford 3b
4. Arvid Carlstedt rf
5. Leo Bäckström c
6. Max Hill P
7. Kevin Kias 1b
8. Oscar Kjellberg lf
9. Adam Hopkins cf

Eftersom vi är hemmalag mot hemmanationen börjar Max pitcha och får en enkel första bränd för att slagmannen buntade på sig själv. Nästa spel går till första bas men vi krånglar till det så slagmannen är safe. Han försöker sedan stjäla men det sätter Leo resolut stopp för, två nere.
Efter en walk och en singel går nästa slag ut på rightfield för en lyra och vi håller Tjeckerna poänglösa vilket var viktigt.

Vi visar direkt att vi tänker kriga och det första slaget är en hit tror vi tills vi ser Tjeckernas rightfielder slänga sig snyggt och ta den. Sedan kommer vi ut på en error som tar sig vidare till två på en wild pitch. En singel på det göra att vi har löpare på två och tre med en bränd. Då, en lite onödig strikeout och sedan en groundout till pitchern och vi lyckades inte förvalta det första bra läget. Har vi råd att missa dessa mot Tjeckerna? Vi får se...

Vi bränner förste Tjeck igen från shortstop men sedan slås en dubbel mot leftfield som tar poäng på en påföljande singel till left center. Sedan buntar de till sig en singel och på det en singel till leftfield som studsar olyckligt upp på Oscars öga och innan vi fått in bollen så har Tjeckerna 2-0. Efter en HP lyckas vi i alla fall ta oss ur inningen med hjälp av ett doubleplay. Albin tar Oscars plats på lf och Oscar får vård av sitt svullna öga.

Nu måste vi utjämna, och det börjar bra med en dubbel som avancerar till tredje på en groundout. Bra läge igen med löpare tre och en bränd. Näste slagman får en walk men även denna gång följer en olycklig strikeout och därefter en groundout som avslutning. Nollade igen trots poängläge, det håller inte.

Tjeckerna då, ja även denna gång får vi bort "leading lady" med en groundout till 2b, men sedan följer en dubbel och en singel som ger 3-0, men vi bränner slagmannen på väg till 2b. Sedan slås en homerun för 4-0 följt av en walk som avancerar till tredje på passed ball och wild pitch, men vi tar en lyra på left och kommer ur inningen.

"Kom igen Sverige" skanderade klacken, och det börjar bra med en HP, men därefter en lyra på right, ett stealförsök som misslyckas och en lyra på center så var det över utan poäng igen.

Tjeckerna får ut sin leadoff med en bunt mot tredje, men denne bränns på andra på en fielders choice. Sedan slås en singel på left och därefter ett långt slag mot outfieldväggen som dock fångas lyra på, men de två löparna avancerar. En walk laddar baserna, men vi klarar oss ur på en popuplyra till short.

Sverige inleder med en groundout till tredje bas i botten av fjärde inningen, därefter en walk. Vi lyckas sedan stjäla andra och komma till tredje på en passed ball. Nu då? Poängläge igen med en bränd, och det ser till en början lovande ut för slaget går mot första bas men förste basman slänger hem för en snygg bränning där, suck...
Känns som vi har otur med allting, men det är bara baseboll. Men med två brända får vi sedan en walk och därefter en error av deras shortstop på ett rutinspel gör att Sverige får sin första efterlängtade poäng. Och det utan en hit. En groundout avslutar sedan möjligheterna denna inning.

Tjeckerna börjar med en singel och avancerar på en passed ball. Nästa singel till right tar hem löparen och slagmannen kan ta sig till andra, och sedan tredje på en passed ball. Nästa poäng blir på en sac fly men vi får då åtminstone en bränd. Därpå slås en trippel som scorar på en groundout till 2b. En walk efter det som tar poäng på en dubbel så ställningen nu är 8-1 - uppförsbacke minst sagt men vi tar oss ur med en lyra.

Vår egen offensiv fortsätter att drabbas av "otur", då ett långt slag hamnar i en tjeckisk dykares handske, grymt spel. Sedan en lyra på andra sidan och en walk. Vi byter in en pinch runner som lyckas stjäla andra bas, men poängchansen dör med en linedrive till shortstop.

Linus går nu in och pitchar och vi får två snabba brända med en lyra till center och en foullyra till 1b. En error och en HP ger Tjeckerna gratischanser till mer poäng, men på nästa singel till leftfield lyckas vi bränna löparen på hemplattan, en efterlängtad noll-inning, tack för det. 

Tjeckerna byter också pitcher vilket ger Sverige tre strikeouts i resultat.

Efter en walk och en singel i toppen av sjunde får vi en forcebränning på andra bas vilket ger en situation med löpare på ett och tre. Tjecken på första stjäl andra och Tjecken på tredje stjäl hem under tiden. 9-1 därmed och vi vill ju inte att matchen ska avbrytas för mercy rule. Men efter en singel så upprepas dubbelstölden så det står 10-1. Men Linus strikar ut de två nästa Tjeckerna så matchen lever vidare.

Tre strikeouts i förra inningen blev nu tre groundouts istället, ingen ljusning offensivt.

Hampus kommer nu in och gör EM-debut på kullen. Första slaget mot short blir en error som tar poäng på följande singel till center. En singel till och en groundout till 2b ger löpare två och tre som båda scorar på kommande dubbel. En groundout till 1b flyttar löparen till tredje. Denne tar också poäng på slag till left, men vi tar oss ur med en forceout på andra bas, 14-1 nu.

Om vi inte tar poäng nu i åttonde är det slut. Tjeckerna tar in sin "closer" som kastar uppemot 87-88 mph. En bränd direkt på foullyra till 1b, sedan en strikeout men vår slagman springer på den tredje tappade striken och kastet från catchern resulterar i en error. En HP och en walk senare är det laddade baser och nervöst hos Tjeckerna trots den stora ledningen. Då får Kevin på ett långt slag över centerfielderns huvud som ger två poäng och 3-14 med löpare två och tre och en bränd. Nu överröstar Svenska klacken lätt hemmapubliken.
Sedan följer en strikeout men vi tar ändå två poäng till då nästa slag till shortstop mynnar ut i en situation där domaren dömer safe på första bas för att han inte hade foten på basen. Tjeckiska protester och utvisad coach men 5-14 nu. Mer lyckas vi inte med i denna inning, men matchen lever vidare.

Vi nollar sedan Tjeckerna i toppen nionde med hjälp av två groundouts till pitcher och en lyra till left, men ett par walks mellan dess.

Efter en strikeout, en walk och ett följande doubleplay är dock matchen till ända.

100_7980[1]

Max Hill pitchar

 

En solklar förlust mot ett Tjeckien som ser ut vara bättre än oss på alla positioner. De slänger sig heroiskt efter tre lyror på olika positioner vilket vi inte gör i samma lägen, vi stannar gärna lite innan och låter bollen dimpa ned framför oss. De slår hårt på minsta lilla misstag vi lämnar upp en bit i zonen och det ger dem hela 23 hits. Dessa två stora skillnader mellan lagen idag ger dessa siffror.
Vi har en bit kvar upp till dessa lag som är konsekventa i sitt agerande och har fler så duktiga spelare än vad vi har så de kan byta in folk med samma höga utbildningsgrad.
Bara att jobba vidare och få fler tillfällen att möta så här bra lag för det lär vi oss av. Hemma i serielunken kan man kasta höga strikes utan att det skadar en, man behöver inte dyka på lyror eller slå på exakt rätt pitch för man kan klara sig ändå. Men för att nå nästa nivå MÅSTE våra spelare bli noggranna, konsekventa och uppoffrande. Det krävs eget ansvar och dedikation för att höja sig själv över den Svenska serielunken.
Efter matchen fick spelarna själva en och en analysera negativt och positivt från matchen och där kom mycket fram så spelarna vet nog vad som saknas och vad vi är bra på, men det som krävs är en inställning som innebär att jag aktivt och hela tiden arbetar med mig själv med hur jag agerar och tänker baseboll.

Imorgon är det spelledigt för Sverige, vi får vänta till morgondagens matcher för att se vilka vi får möta plus när och var, men det lutar åt en match mot Tyskland - ännu ett starkt lag. 

Onsdag 15 juli

En varm och till största delen solig dag avslutades på bästa sätt med en vinst i en riktig rysare på över tre timmar. Laget var värda denna seger
även om spelet inte stämde speciellt bra i början av matchen, och domarens strikezon gjorde pitchers frustrerade. Men vi börjar från början.

Lineup mot Ryssland:
1. Linus Holmberg cf
2. Chris Keane ss
3. Nick Ford c
4. Arvid Carlstedt rf
5. Leo Bäckström lf
6. Max Hill DH
7. Kevin Kias 1b
8. Tim Zetterqvist 2b
9. Oscar Kjellberg 3b
Pitcher: Simon Andersson

Redan från start märkte alla att den här domarens strikezon varierade ganska mycket, något som dock drabbade båda lagen. Ryssarna inleder matchen med en singel mot tredje bas och en walk, sedan lyckas Sverige med ett doubleplay från pitcher men efter det slås en singel som tar hem löparen från tredje för matchens första poäng. Nick fixar sedan den sista bränningen till 1b.

Sverige blir brända på två groundouts och en strikeout.

Andra inningen inleds med två walks  och en singel för Ryssarna och Björn är ute och pratar med Simon med laddade baser och ingen bränd. Simon strikar sedan ut näste ryss
och näste slagman slår en lyra ut till center och på kastet hem blir löparen från tredje bränd, mycket tjusigt och vi kan pusta ut en aning.

Sverige inleder sin slagning med en dubbel men blir bränd på tredje på ett coachmisstag. Synd, för sedan slås en singel som nog hade inneburit utjämning. En lyra och en groundout lämnar oss poänglösa efter det.

Ryssarna får i tredje inningen börja med två walks igen med påföljande coachbesök, men på nästa slag blir löparen från andra träffad av bollen och är bränd.
De slår sedan en singel mot tredje men vi lyckas bränna löparen vid tredje, varvid en lyra till  outfield avslutar hoten. Än en gång kan vi pusta ut.

Sverige har ingen lycka med sig offensivt ännu, en groundout, en strikeout och en lyra sätter stopp för våra utjämningsförsök denna gång.

Ryssarna får för tredje gången i rad inleda med två walks och denna gång håller det inte längre, båda tar poäng på ett missat kast när de ska bunta fram löparna.
Nu kommer Björn ut igen och då sker pitcherbyte och andra omflyttningar på plan. Adam in och pitchar för Sverige nu.
Efter en singel och en groundout som tar löparen till tredje tar Ryssarna sitt fjärde poäng på nästa groundout till tredje. En catcherlyra tar oss ur inningen med ställningen 0-4.
Björn samlar laget och talar allvar med dem, detta duger inte om vi ska vinna. 

Sveriges slagning går lite på kryckor hittills, och efter en walk så följer tre bränningar igen.

Sverige byter pitcher till Leo och ytterligare omflyttningar på plan därav. Nu strikar förste ryss ut och därpå en hit-by-pitch. Denne löpare försöker stjäla men blir stoppad av vår catcher.
Efter en singel slår näste slagman en lyra till leftfield och vi kan återigen pusta ut. Hittills har vi haft jobbiga defensiva innings medan Ryssarna haft det ganska lugnt så 0-4 speglar matchen ganska bra, kanske t.o.m. i underkant. Men efter Björns allvarsord märks en bättre skärpanu.

Äntligen får Sverige nu en bra start med två walks som avancerar på passed ball. Sedan kastar Ryssarna bort en boll så en av löparna kan ge Sverige sitt första poäng. Efter en strikeout slår vi en 2RBI dubbel så det hastigt och lustigt står 3-4 och publiken får extra volym i hejaramsorna. Efter en walk och en lyra på outfield slås en singel mot rightfield som löparen från andra bas försöker springa hem på men blir bränd av catchern. Men vi är tillbaka med besked, och det finns go och hopp i laget.

Och Leo pitchar bra så vi låter ryssarna bli utan poäng i denna inning också trots ännu en leadoff walk.

Vi slår till direkt i sjätte inningen med en leadoff dubbel som vi sedan buntar fram till tredje. Poäng sedan på en passed ball och Sverige har utjämnat till 4-4. Efter en walk, en lyra och en error tar vi sedan ledningen med 5-4 innen det tar slut med en groundout.

Sverige byter pitcher igen till Arvid och ytterligare andra defensiva byten. Inledande dubbel och walk och en sacbunt gör att Ryssarna har löpare på två och tre med en bränd. Vi byter pitcher igen till Joakim som ger upp en singel som vi sjabblar med så båda löparna tar poäng och så är Ryssarna i ledning igen med 6-5. Snygg bränning sedan på tredje bas tar bort lead runner och ger två brända. Efter två walks är baserna ändå laddade men vi kommer ur pressen med en groundout till andra bas. Pust, börjar bli en riktigt nervpåfrestande match att bevittna det här.

Vad kan vi svara med nu då? Ja, inte så mycket, en singel inklämd bland groundouts och lyror ger inget närmande i poängskörden.

För femte gången ger vi Ryssarna en leadoff walk i åttonde inningen men därpå följer två linedrivelyror som ger oss lite andrum. Men sedan följer en singel och en error som ger Ryssarna 7-5. Joakim strikar ut näste ryss så vi kan gå upp och slå för näst sista gången.

Det börjar illa med två groundouts, men en walk och en HP därefter tänder hoppet och ger ryssarna lite nerver. De byter pitcher. Bra läge för en dubbel steal tycker Björn och det lyckas. Publiken vädrar poäng och det kommer i form av en passed ball och en singel RBI. Utjämnat igen! Efter en walk slår vi en RBI singel för ledning 8-7 men slagmannen bränd i försök att sträcka ut till en dubbel. Nu är det livat bland de Svenska fansen kan ni tro.

Men lyckan blir kortvarig även denna gång - det är inte en match för hjärtsvaga det här. Vi inleder vår vana trogen med en walk, men näste slagman buntar faul på tredje striken och är förstås bränd. Sedan ett olyckligt spel runt 1:a bas som ger Ryssarna löpare två och tre med en bränd. Vi väljer då att ge näste slagman en avsiktlig walk för att fylla baserna och hoppas på doubleplay. Men istället en walk som ger 8-8 och vi byter nu pitcher till Linus. Det blir dock ytterligare en walk för Rysk ledning 9-8 och därefter lyckas vi inte få till en bränning hem på ett kort slag så nu är det rysk 10-8 ledning. Sedan lyckas Ryssarna tro att tre bollar innebär walk och vi kan påpassligt bränna en av dem som går för långt från sin bas. En lyra på center gör slut på toppen nio, men att ge upp finns inte på kartan - Björn samlar laget för peptalk och fokusering på uppgiften i botten nio.

Efter en lyra på rightfield lyckas vi komma ut på walk tre gånger vilket får Ryssarna att byta pitcher. Bra läge nu med laddade baser och ny pitcher och en publik som gallskriker!
Denne pitcher kastar en wild pitch som ger oss 9-10 och sedan fyller vi baserna igen med en walk. Ingen sitter nu ned och när pitchern träffar näste slagman med bollen är det utjämnat 10-10 och fortfarande laddat och en bränd. Näste man blir också träffad av bollen och en walkoff HP avslutar alltså matchen till Sveriges fördel och 11-10 i segersiffror.

100_7961[1]

Matchens MVP Linus slår en RBI singel

 

Det är inte så lättanalyserat detta, en egentligen dålig basebollmatch men ack så spännande. Sverige visade stark moral i att aldrig ge upp trots svårigheter med strikezonen och en dålig start offensivt. Björn gjorde skillnad i en sån här match med att skälla och sedan bygga upp moralen. Trötta hjältar fick välförtjänta hyllningar efter matchen och det delades ut tre medaljer som gick till bäste spelare defensivt, offensivt och en "Matchens MVP". 
Defensivt var det Leo som dominerade med bra pitching i svårt läge med svåra omständigheter och därefter bra catching.
Offensivt fick Arvid priset som gick 3 för 5 med en dubbel.
Matchens MVP tveklöst till Linus efter outfield assist, 3RBI på två singlar, fantastisk lyra, vinnande pitcher och gamewinning RBI HP!
Men än en gång är det LAGET som gör detta till en seger, den gemensamma moralhöjningen efter dippen i början var nyckeln till denna seger och denna höjning fanns hos ALLA.
Vi var stört omöjliga att besegra idag.

Nu väntar hemmanationen imorgon kväll 19.00 och då lär vår klack få svårare att vinna läktarduellen, men om laget visar samma inställning som idag så blir vi jobbiga att slå även för Tjecker.

Tisdag 14 juli

Utlovat regn även idag men när vi vaknade sken solen, match mot Europamästarna Holland stod på programmet.
Coacherna pratade med laget igår om hur de ville se dem uppträda som slagmän så vi hoppades på bättre atbats idag.


Lineup mot Holland:
1. Linus Holmberg 2b
2. Chris Keane ss
3. Nick Ford DH
4. Arvid Carlstedt rf
5. Leo Bäckström C
6. Max Hill 3b
7. Tim Zetterqvist 1b
8. Albin Käck lf
9. Adam Hopkins cf

Pitcher: Oskar Syrén

Sverige gick tre upp tre ned i första inningen medan Holländarna satte gasen i botten direkt och slog en homerun för ledning 1-0.

Oskar visade redan nu att Holländarna ändå skulle få problem med hans pitchar för han och Leo manövrerade sig fram skickligt genom denna mycket skickliga lineup, och de gjorde det med massor av curveballs och låga strikes.

Sverige svarar direkt i andra inningen med en dubbel följt av en sac but och en groundout RBI och Sverige är på tavlan med 1 run.

Holland kan slå, inget snack om den saken, back-to-back homeruns som start på botten av andra inningen. Efter detta kastar Oskar ännu färre fastballs, nästan bara kurvor och då slår dom inte lika bra, de får en singel till men vi kan komma ur inningen.

Sverige går tre upp och tre ned igen i tredje men håller också Holland poänglösa på fortsatt mycket stark pitching och fina spel.

I fjärde inningen kommer Sverige lite närmare då vi tar ytterligare en poäng efter back-to-back dubblar.

Hollands leadoff kommer ut på en error och sedan följer fyra singlar som ger två poäng, 5-2 i detta läge men vi tar oss ur knipan med fortsatt bra pitching.

I den femte hotar Sverige efter en walk följt av en singel, men vi lyckas inte slå in någon poäng. God känsla dock att "bara" ha 2-5 efter snart fem innings mot Holland.

Holland inleder dock med en dubbel i botten femte som Sverige snyggt raderar ut genom att tagga ut löpare från två på ett spel ss till 3b. Efter en infield poplyra så har vi två brända och löpare ett. Då slår Holland tyvärr ännu en homerun, 2-7. Men efter en singel och en linedrivelyra till första bas kommer vi ur inningen.

Holland byter pitcher och vi gör lite defensiva byten på plan, men Sverige inleder fint med en singel. Efter ett doubleplay försvinner chansen dock tillfälligt, två brända. Sverige slår ytterligare två hits i inningen, men de blir strandade efter en bränning av pitchern på första.

Vi byter nu pitcher till Oscar Kjellberg som först får en groundout och sedan en walk. Slagmannen efter slår en dubbel till rightfield, men vi bränner löparen från första på hemplattan – tjusigt. Efter ytterligare en lyra så har vi lyckas nolla Holländarna en andra gång idag.

Sverige får än en gång sätta sig efter tre upp och tre ned, men vi slår på rätt pitchar i rätt count för det mesta.

I botten av sjunde kommer det Holländare ut på walk och error och de avancerar på en balk. Men vi lyckas efter en markboll tagga ut lead-runner på tredje då han inte hann tillbaka i tid. Efter en singel, en error och en balk till är det plötsligt 2-10 och Björn går ut och snackar med batteriet. Det gör även denna gång susen för efter en walk till kommer vi ur inningen på en double play i form av en linedrivelyra till ss som skickar bollen till 2b där löparen gått för långt.

Sverige lyckas inte hota alls i åttonde utan går ned 1-2-3 och Holland behöver nu två poäng för att matchen ska ta slut.

Det ser ut att börja bra för Holland med en lång hit mot right center men han blir bränd när han försöker stretcha en singel till en dubbel vid andra bas. 
Men Holländarna har mer att ge, tre singlar och en dubbel senare är matchen över.

 100_7887[1]

Uppställning innan matchen

 

2-12 kan låta mycket och visst är de bättre i de mesta, men det som glädjer oss idag är att vi stod upp, att vi slog bra på rätt pitchar och att vi visade 100% i inställningen.

Oskar pitchade väldigt bra och kan inte göra mycket åt de homeruns som kom, att kasta så många kurvor för strike och få Holländarna frustrerade är gott betyg.
Leo går 2 för 2 varav en dubbel och en utkastad tjuv, Nick går 2 för 4 med en dubbel och Arvid också en dubbel plus två outfield assists samt Max och Linus med varsin singel är bra utdelning mot denna pitching.
Den stora skillnaden är homeruns idag, så fort vi lämnade en fastball uppe så slog de bort den kändes det som, när vi själva får de pitcharna blir det inte homeruns av det. Inte ännu i alla fall.
Fyra errors kan också låta mycket men två av dem var riktigt hårda slag och svårhanterade bollar. 
Defensiven bra som igår, om vi kan fortsätta spela som idag finna alla möjligheter att vinna mot Ryssarna imorgon.

 

Måndag 13 juli

Matchdag, nu börjar allvaret som är så kul! Lite grådaskigt väder till matchstart som skulle bli värre och spela en betydande roll.
Sveriges startnia:
1. Linus Holmberg 2b
2. Chris Keane ss
3. Nick Ford c
4. Kevin Kias 1b
5. Leo Bäckström lf
6. Max Hill P
7. Arvid Carlstedt rf
8. Oscar Kjellberg 3b
9. Adam Hopkins cf

Som vanligt så startar de motståndare vi behöver besegra med sin bäste pitcher, och denne kille i Kroatien var inte bara bäste pitcher
utan bäste slagman och baserunner också, lite av en one-man-team. Han mixade sina pitchar bra, kastade hårt (87mph) när han behövde och växlade tempo mellan pitcharna,
överhuvudtaget hade han hela tiden taktpinnen i sin hand.
På vår sida hade vi Max som pitchade väldigt bra också, så matchen var jämn. Vi hotade redan i första inningen då Chris kom ut på walk och Nick slog en av få hits idag, men därefter strikeouts.
Kroaterna strikade också ut plus en av många bränningar mot vår shortstop, Chris.
Vi hotade litegrand i andra också efter walk av Arvid och Oscar som buntade fram honom till andra, men sedan var det slut.
Kroaterna tog första poängen efter att deras pitcher slog en lång dubbel och slagmannen efter slog en singel. Med löpare ett och tre utan brända är vi i det läget nöjda när Chris och Linus fixar en doubleplay trots att löparen på tre sprang hem.
Sverige svarar med en poäng i nästa inning men utan några hits, bara på Kroatiska passed balls, errors och en walk.
Sedan nollar lagen varandra tills sjätte inningen då regnet tilltar och kullen blir lerig och bollarna hala. Och det ser ut som att Max har problem med fästet och vi byter pitcher efter en walk.
In kommer Joakim Svedhem som efter en walk släpper en homerun då han tvingas försöka kasta strikes utan fäste för varken fötter eller hand. Och ni vet vem som slår den, just det "one-man-team".
Efter detta vill Förbundskapten Björn verkligen att arrangören ska ta ansvar för hur planen ser ut och det blir raindelay.
Matchen upptas igen med torr kulle och inget regn och Sverige släpper inte in något mer. Inte Kroatien heller, vi hotar litegrand med någon enstaka hit men aldrig i poängläge.

Analysen efteråt handlar mycket om att vi hade pitchingen och defensiven för att vinna denna match, men slagningen svek oss lite mot en i och för sig väldigt duktig pitcher. Men han fick hålla i taktpinnen, vi slog och svingade inte i rätt count och på rätt pitch, kanske för att vi hela tiden styrdes av hans tempo, inte vår egen timing. 
Plus alltså till Max och Joakim för bra pitching, och vår defensiv som gjorde jobbet. Minus till vårt sätt att hantera våra atbats, att låta oss styras av en pitcher så mycket.
Nya tag mot Holland imorgon!! Vi har ett bra lag, det ska bara fungera i alla kugghjul...

100_7878[1]

Chris Keane svingar

 

Söndag 12 juli

Idag har vi sovit lite längre, för att sedan åka till planen kl 11:30, 2 timmars träning mellan kl 12-14.
Uppvärmning, infield-outfiled träning - pitchers har sprungit (de tog bullpen igår) och sen 1 tim BP.
Lunch på plan som var helt okey. Det har varit soligt och varmt, även om det utlovades moln och lite svalka - men icke. Nu tvättar vi alla kläder och gör oss redo för middag följt av Tekniskt möte.

 

Lördag 11 juli

Igår anlände vi till prag på förmiddagen efter en låååång resa, och åkte direkt till Eagles field och tränade.
Det var en lång och varm träning - med extended BP, och trots den långa resan och värmen slog alla väldigt bra.
Efter det åkte vi till Titans field där de har en ganska välfylld baseboll affär, många passade på att handla, bla KR3 slagträn till bra pris.
Sedan hotell och fri kväll. Idag har vi rest till Ostrava, checkat in - ätit lunch - och är nu på planen tillsammans med det italienska landslaget,
och delar på planen för träning. Det är stor focus och alla är taggade, det märks.

 

Fredag 10 juli

Tyvärr fick Olle Martinsson lämna laget efter Skövdelägret pga skada så det är en 17-mannatrupp som åker.
Ankomst till Prag med bussen och träning på Pragklubben Eagles plan.


Pragträning 

 

Senare väntar övernattning på hotell Fortuna West och imorgon lördag bär det av till Ostrava.
Spelarna har fått sina nummer och positioner, som nu är uppdaterat under "Truppen 2015".

Uppdaterad: 04 APR 2017 22:06 Skribent: Ante Carlstedt
Epost: This is a mailto link

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60 contact-follow-twitter-60x60  

 

Idrottslyftet 

Utrustning

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link