Hoppa till sidans innehåll

Dagbok J-EM 2016 i Gijon


Här kommer vi att rapportera dagligen från U18 landslagets matcher och andra aktiviteter under veckan.

Fredag 8 juli
Efter tre dagars träningsläger på Skarpnäck i strålande sommarväder så samlades de 18 spelarna, deras ledare och några föräldrar/supporters på Bromma kl 05.30 för incheckning mot Bryssel och Bilbao.
Efter landning i Bilbao som ligger i utkanten av bergskedjan Pyrenéerna och därmed är väldigt kuperat, satte vi oss i bussen som tog oss genom ett dimmigt men vackert landskap längs Spaniens norra kust. Med några matstopp var vi framme vid Begona Park Hotell vid 19-tiden. Vi hann med en promenad längs Gijons beacher innan vi fick en mastodontmiddag på hotellet.
Därpå följde ett kvällsmöte med laget som kommer att bli ett stående inslag varje kväll. Björn gick igenom schemat för morgondagen och olika uppgifter delades ut. Laget för morgondagens träningsmatch mot värdnationen Spanien gicks också igenom, sedan var det gonatt efter en lång resdag.

Lördag 9 juli
Spartansk frukost och därefter lite buss-strul som ordnade sig snabbt så vi kom till Gijon-planen i tid, samtidigt som solen började titta fram.
Träningsmatch mot Spanien alltså, ett land vi haft svårt för tidigare men idag var det Sverige som var starkare, vinst med hela 14-1. Det betyder förstås ingenting då det är först på måndag som turneringen börjar, men det ger oss ett gott självförtroende och Björn har all anledning att vara stolt över hur vi spelade idag.
Tre väldigt snygga doubleplays avslutade inningar där Spanjorerna såg ut att hota oss, men fick gå och sätta sig. Överhuvudtaget spelade vi bra på många sätt, många bra atbats, solid defensiv och pitching/catching som var på topp av vår förmåga. Och detta trots att alla spelade, så Björn har ett angenämt problem i att sätta sin startnia. Spanjorerna försökte hojta och psyka men vi lät oss inte provoceras.

Efter matchen var det fri hopp och lek och de flesta spelarna tog sig ned till stranden för ett dopp i Biscayabukten. Innan middagen hann vi också med ett besök i en inomhus slaghall där vi fick nästan två timmars nyttig träning. Middag därefter och ett avslutande kvällsmöte inför morgondagen.
Bra stämning i gruppen och en hejarklack börjar nu formas av tillresta närstående.
Solskydd och vatten går åt men det är också en härlig plats att vara på när man spelar mästerskap.
Träningsmatch mot Spanien i Gijon

Söndag 10 juli
En mulen dag som startade med en busstur till den andra planen som ligger i Lugo de Llanero, där vi hade träningstid ihop med Britterna. Coach Björn gick igenom buntförsvar, coach Tom utbildade i baserunning och sedan pitchade coach Jay på våra slagmän i en simulerad internmatch.
Lunch på vägen hem i bussen och därefter en lång promenad med hela laget längs stadens playa bort till gamla delen av staden med fort och romerska lämningar.
Björn och Ante åkte på kvällen till det tekniska mötet som klarades av ganska snabbt så vi hann hem till hotellet och kunde hålla kvällsmötet när det var paus i EM-finalen.
Då presenterades morgondagens lineup mot Italien:
1. Linus Holmberg cf
2. Seb Keane ss
3. Max Hill 3b
4. Kevin Kias DH
5. Leo Bäckström c
6. Oscar Kjellberg 1b
7. Trolle Brandt 2b
8. Adam Hopkins lf
9. Albin Käck rf
P. Jack Keeler

Nu börjar alltså allvaret, vi känner oss väl förberedda och stämningen är som sagt god, Italien är en tuff nöt att knäcka men vi kommer att ge allt!
Buenos noches.

 Laget tycker att utsikterna ser goda ut

ndag 11 juli
Nu börjar det, märkbart tagna och lite nervösa killar satte sig i bussen för att åka till inledningsmatchen i årets JEM – Italien mot Sverige. Björn predikar om stolthet, effort och hjärta medan himlen skiftar i grått. Arrangören har en sällsynt bristfällig ljudanläggning från 40-talet att jobba med, vilket kortade ned Du Gamla Du Fria till c:a 8 sekunder. Nåväl, Italienarna fick 0,0 sekunder av sin.

När första pitchen går ser all nervositet ut att släppa och Sverige som slår först får direkt ut en baslöpare via en HP och sedan en till via walk men två popup lyror och en forceout sätter punkt för våran poängjakt. Italienarnas leftie överlämnar kullen till Jack.
Italien slår en singel och kan därpå stjäla andra och när catcherkastet går snett kan han också ta tredje bas. En vild pitch senare står det 1-0 till de azurblåa.
Efter en strikeout och lineout till 2b släpper vi ut två baslöpare på HP:s men sedan plockar vi ned en lyra på right så det stannar där.
Nästa inning får vi på en singel efter en strikeout och en groundout, men en strikout till ändar inningen. Italienske pitchern gör det svårt för oss med variation i placering, rörelse och fart, men vi jobbar på bra med hans pitchcount i alla fall.
Jack har en riktigt bra andra inning med en strikeout, en flyout och en walk som Leo sedan kastar ut när han försöker stjäla.
Sverige hotar i tredje med en leadoff walk som kommer till andra bas på en passed ball. En strikeout och en singel senare står vi med löpare ett och tre med en bränd, vilket ger oss en poäng då deras middle infield bränner en av de våra men tror att det är den tredje och kastar inte vidare till första i ett ganska givet double play, utjämnat 1-1 alltså. Näste man blir bränd på kast från tredje basman.

I botten på tredje får Italien en lite onödig poäng efter lite tveksamt spel så en spelare kommer ut på bas och kan senare ta poäng efter att ha stulit andra och kommit till tredje på en vild pitch och sedan hem på en sac-lyra. Jack fortsätter pitcha bra så den poängen kändes lite tung.
Sverige får till en fin dubbel i fjärde men strandar honom.
Vi låter inte Italienarna ta några poäng i fjärde trots att de laddar baserna och vår stora hejarklack är förtjusta.
I vår offensiva del av femte inningen hotar vi igen med löpare två och tre efter två walks och en groundout till 1b som flyttar löparna. Men vi får inte in dem.
Sedan kommer den olycksaliga femte inningen då vi inte kan hålla fortet längre utan flera errors, dåliga beslut och många långa slag ger Italien hela 10 runs. Onödigt att redogöra för allt som hände, men defensiven brast helt enkelt. Vi bytte folk på flera platser och tog en poäng till i sjätte men slaget var förlorat efter sju innings.

 

Vi hade alltså 1-1 i tredje och bara 1-2 tills femte inningen och vi kunde till och med haft ledningen utan misstag, men i femte när vi släpper tio runs faller vi ihop. Och vi hade bra atbats, bra pitching/catching och baserunning så långt, men när vi gör två errors på ett spel och sedan inte tar lyror vi ska ha så får Italienarna förnyad energi och slår bättre, och vi kommer inte riktigt ur inningen.
På den här nivån har vi absolut inte råd att inte ge allt och bli smutsiga för att få en bränd.
Likaså måste vi lära oss att våga slå på kurvor, motståndarna märker ganska fort att vi tittar på dem och använder dem mer och mer. 
Nåväl, mycket ser fortfarande bra ut. Och det var de regerande europamästarna vi mötte. Så det finns ingen anledning att deppa ihop, det ser bra ut på många sätt.
Imorgon match mot Storbritannien 11.00 på ”den andra planen”, lite av en tidig måstematch för oss.
Nu ska vi till en invigning i ”manana”-stil och titta på Spanien mot Holland.
Lineup mot Storbritannien:
1. Linus Holmberg 2b
2. Seb Keane ss
3. Max Hill DH
4. Kevin Kias 1b
5. Leo Bäckström c
6. Trolle Brandt lf
7. Oscar Kjellberg 3b
8. Leo Bristow rf
9. Albin Käck cf
P. Joakim Svedhem

Go go Sweden!!

Tisdag 12 juli
Måstematch mot Storbritannien idag och tidig färd till Lugo de Llanera i fint väder, förväntansfullt och laddat. Idag fick vi långa versionen av vår nationalsång, 10 sekunder…
Vi är hemmalag och Joakim Svedhem börjar pitcha, och det gör han bra, tre upp och tre ned på 8 pitchar. Vi själva får en leadoff walk och flyttar denne till tredje via bunt och groundout men en lång lyra till right field avslutar vårt tidiga hot men det känns som att det här kan bli vår match.
Joakim fortsätter starkt och trots en hit får Britterna inget gjort poängmässigt, delvis också för att Leo kastar ned sin tredje löpare på två matcher. 
Tre groundouts i andra inningen ger oss dock inte något gjort för egen del men inte heller Britterna kan ta poäng trots en missad lyra, för Leo kastar ned till två och bränner därmed sin fjärde tjuv.
Inget hopp i tredje heller och vi saknar en hit nu efter tre inning.
Britterna däremot får till en leadoff double som ger matchens första poäng efter ännu en dubbel.
Men det blir inget mer för dem men tyvärr inte för oss heller i botten av fjärde.
Ytterligare en nollinning av Joakim tar oss in i den hittills så händelserika femte inningen och då lossnar det för Sverige. Efter vår första hit som är en 1 out singel och en walk och därpå en error på tredje bas som ger oss den utjämnande poängen får Linus sedan på en härlig 2 RBI dubbel som ger oss en 3-1 ledning. Och det räcker inte med det, Linus kommer hem på Seb’s singel för 4-1. Läktaren kokar och Britterna deppar. Och Joakim tar han om den viktiga uppgiften att nolla motståndarna efter att vi själva tagit ledningen på bästa sätt med lite ytterligare hjälp av den femte brända tjuven.
I Britternas sjunde inning så ser vi trötthetstecken från Joakim och två hits direkt som gav Britterna sin andra poäng. Efter en walk, som är hans första, byter vi pitcher till Jan-Mikael Johnson.
En walk laddar baserna med en bränd och en wild pitch gör ställningen till 3-4, onödigt spännande tycker vi. Men en strikeout och och en groundout senare går vi till dugouten fortfarande i ledning.
Vi hotar med en walk och en HP men vi kunde inte få in poängen nu heller.
Oskar Syrén kommer in på kullen och vi låter leadoff komma på bas via en error, genast oro i svensklägret. Då slår Britternas amerikanske shortstop en trippel som utjämnar matchen – usch och fy. Vi byter pitcher igen till Max Hill, och nu tar Britterna också ledningen med 5-4 på en wild pitch.
Två walks och en singel senare är baserna laddade igen. Vi spelar förstås infield in i detta läge, men det hjälper inte för vi kastar bort bollen när vi ska bränna på hemplattan så två poäng till kommer in – jobbigt!
Efter en walk till byter vi pitcher igen till Ben Johnson som tar oss ur besvärligheterna med två fina strikeouts och en groundout. Men 4-7 nu och bara två innings kvar att komma ikapp på. Men man måste säga att vi krigade ända in i kaklet och försökte verkligen. I nionde hade vi löpare på första och andra utan brända då Linus slår ett fint slag ut på centerfield men vi tvekar lite och stannar kvar på våra baser och vågar inte springa hem. Synd, för sedan slår vi in i deras indragna infield och de gör som vi borde gjort – bränner på hemplattan och dessutom på första bas. Matchen avslutas med en strikeout.

Coach Björn


Björns tal till laget efter matchen var bland det bästa undertecknad hört. När man förväntar sig skäll eller åtminstone att bristerna ska gås igenom så får killarna istället en uppbyggande push i ryggen om att det har kämpat och krigat varenda minut av matchen och att det de upplevde och gjorde här idag ska de ta med sig i sina liv och sin fortsatta baseboll som en vändpunkt. Misstagen och bristerna vet alla om ändå, det här kändes nog betydligt bättre i de trötta kämparnas öron och ger större hopp inför de svåra matcher som är kvar. 
Närmast alltså Tyskland imorgon klockan 10.00 med följande laguppställning:
1. Linus Holmberg ss
2. Seb Keane P
3. Trolle Brandt 2b
4. Kevin Kias 1b
5. Leo Bristow rf
6. Leo Bäckström c
7. Max Hill 3b
8. Ben Johnson lf
9. Albin Käck cf
För övrigt har dagens för spelarnas del fyllts av sol och bad och för vissa andra av stirra in i en tvättmaskin…
Nya tag imorgon.

Onsdag 13 juli
Med två tunga förluster i bagaget tar vi idag oss an Tyskland, en av favoriterna här nere.
Inte mycket att tänka på, bara gå ut och ge dem vad vi har och kriga på som vi gjort bra hittills. Minst misstag vinner för det mesta och det är våra misstag efter typ fem innings som har fällt oss i de två föregående matcherna så vi hoppas att vi kan hålla ihop defensiven bättre och längre idag när det är lite mindre press på oss, ingen tror att vi ska kunna rubba Tyskland.

Tyskland är hemmalag och har ställt en väldigt lång rightie på kullen men ingen speciell fart alls att vara rädd för. Vårt svar är idag Seb Keane.
Vår leadoff linar ut till leftfield inte utan problem för den tyske outfieldern, och sedan följer en strikeout. Trolle slår sedan ett vekt slag till pitchern som bara ska kasta till första för den tredje brända, men som så ofta förr kastar pitcher inte så bra till första så han kastar bort den och Trolle kan ta sig ända till tredje. Detta tidiga hot försvinner dock med en strikeout till.
Tyskarna får direkt en HP som avancerar till andra på en balk, men efter två groundouts och en foullyra så går vi in i andra inningen.
Inte mycket till offensiv i vår andra inning heller med två strikeouts och en popup lyra.
Tyskarna däremot får en hel del gjort efter de fyllt baserna med en error, en walk och en HP. Först slår de en sac lyra och sedan en tvåpoängs dubbel innan vi kommer ur inningen – 0-3 till Tyskland.
Vi kan dock inte svara i vår tredje inning utan är fortfarande utan hits mot en ganska enkel pitching.
Men vi håller tätt i deras tredje med tre spel i följd till shortstop.
Tyskarna byter pitcher till en något hårdare kastande och kortare pitcher, och efter en foullyra så får Kevin Kias på vår första hit för dagen. Sedan stjäl Kevin andra utan problem och en groundout och en passed ball senare har vi också vår första poäng.
Tyskarna kontrar dock med en poäng för att återställa sin ledning, det sker på en buntsingel och ännu en balk och därpå en wild pitch. Inte mycket ”rena” poäng utan mera våra misstag.
Seb levererar

Vår femte inning börjar på bästa sätt med en lång dubbel av Max. Efter en walk, en flyout och en walk har vi fyllt baserna med en out och efter ännu en walk har vi en poäng. Detta får tyskarna att byta pitcher till en leftie och efter en popuplyra så kliver Kevin fram igen med en singel som ger två runs och kvittering till 4-4. En märkbart förhöjd stämning på den stora gulblå läktaren kunde noteras. Förresten har vi nog något slags rekord här nere i föräldranärvaro, alla spelare utom fem har personlig support.
Vi kunde tagit ledningen också men på en hård linedrive hoppar deras shortstop upp och fångar precis.
Stämningen blir inte mindre uppslupen av att Seb och hans mannar nollar tyskarna därefter.
Och i sjätte skakar vi tyskarna rejält igen med en leading off dubbel av Leo Bäckström och därpå en HP och en buntsingel, med andra ord laddade baser utan bränd – ännu bättre läge än förra inningen.
Men två slag till pitchern senare har vi samma läge fast med två brända. Seb får dock en walk som gör att vi äntligen tar ledningen men nästa slag blir en forcebränning på tredje så av allt detta blev det bara en poäng på walk. Här hade vi chansen att störa tyskarna rejält, men det gick inte vår väg.
Kevin gör poäng

Och kanske bar vi med oss ut den besvikelsen för nu kommer det traditionella raset i sjätte efter att vi bytt pitcher till Leo Bristow. En singel neutraliserar Leo Bäckström med en snygg kastbränning till första bas, men sedan kommer en dubbel och en error som kvitterar matchen till 5-5 och sedan kommer en singel innan vi byter pitcher till Ben Johnson. En singel tar in två löpare och en dubbel och en singel därpå gör ställningen till 5-9. Här slår tyskarna bra men vi kastar till fel baser mm som gör att de får fler poäng än de skulle haft.
Men Sverige har mer att ge, vi krigar ju! Kevin fortsätter slå hits med sitt glödheta slagträ, denna gång en dubbel. Och han tar poäng också på en singel av Leo Bäckström. Men ett doubleplay avslutar möjligheterna här.
Vi byter pitcher till Linus som lyckas fånga ett hårt slag rätt emot honom för den första bränningen, därpå följer en groundout och en strikeout. Vi har två innings på oss att komma ikapp, men första chansen slutar i två strikeouts och en lyra.
Tyskarna har inte slutat slå, de inleder med en trippel på första pitchen och ett när ett slag mot vår pitcher gör det stressigt att bränna på första så flyger bollen över första basman och tyskarna utökar sin ledning och har en löpare på tredje igen utan brända. En sac lyra tar hem honom och gör ställningen till 11-5. Vi tar oss ur problemen efter det men en svår uppgift väntar med en inning kvar och sex poängs underläge.
Vi låter tre nya spelare få chansen som pinch hitters och unge Oskar Jerfsten får på en fin singel men det är det enda vi åstadkommer.

Ytterligare en tung förlust där vi kände oss nära tyskarna hela vägen men våra misstag efter fem innings återigen avgör. Bättre atbats idag och mindre tittande på strikes men det var också väsentligt mindre fart att möta idag så man fick mer tid till besluten. Men vi fortsätter att ha en ”aldrig ge upp” attityd som är berömvärd. Det är inte så mycket som skiljer oss från de bättre lagen, de gör absolut också errors men kanske inte så många fundamentala misstag och tankevurpor. Tyskarna har naturligtvis mycket bättre pitchers än de vi fick möta idag och ändå kan vi inte utnyttja ett visst överläge i pitching. Tror det mesta handlar om att vi spelar för få hårda matcher på den här nivån, våra misstag borde redan vara gjorda och sedan justerade i andra matcher innan vi kommer hit.

Ikväll går hela laget ut och äter tillsammans med alla föräldrar och supporters och imorgon torsdag har vi en ledig dag. Match mot Frankrike på fredag och kanske, kanske har vi nu slipat färdigt på våra kanter så fransoserna får möta en svensk diamant.
Some You win and some You loose and sometimes it rains…

Torsdag 14 juli
Idag är vi spellediga men vi håller igång svingarna i en inomhushall. Tack till Rod Hopkins (svettigast till höger) som gav våra slagmän nyttig lefthanded pitching att slå på. Rod har sällskap av lite supporters i form av yngre bröder till spelarna som också fick träna i hallen. Därefter en lat dag på beachen.

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet's photo.

Vi har också ägnat oss åt lite högre avancerad matematik och med räknesticka och CEBs regelverkskompendium kring tiebreak rules kommit fram till att vi behöver slå Frankrike med typ 18 runs för att ha en chans på tredjeplatsen i vår grupp, vilket inte är troligt. Vi får inrikta oss på att matcherna på lördag och söndag är de viktigaste för oss nu.
Lineup mot Frankrike:
1. Linus Holmberg ss
2. Seb Keane 3b
3. Kevin Kias 1b
4. Leo Bäckström c
5. Trolle Brandt 2b
6. Max Hill dh
7. Adam Hopkins lf
8. Hampus Lundberg rf
9. Albin Käck cf
P. Jan-Mikael Johnson


Fredag 15 juli
Tidig frukost och långa bussturen till Lugo de Llanera och en morgon som lovade ännu en solig och varm dag. Mer matematik på morgonen gav oss mera hopp om att ta tredjeplatsen, vi behövde kanske inte vinna med så mycket alls beroende på vad Storbritannien förlorar med mot Italien. Det pågick en liten debatt om vad vi skulle göra men vi höll fast vid ursprungsplanen och sparar det bästa till de två måstefighterna i helgen. 

Efter det tragiska som hände i Nice kvällen innan satte vi på oss svarta tejpremsor på ärmarna och det hölls en tyst minut innan matchen. Man får lite perspektiv på våra ”viktiga” matcher vid sådana tillfällen.

Vi är hemmalag och börjar pitcha med Jan-Mikael Johnson som har lite problem med att hitta strikezonen men lyckas få förste fransos att svinga på en hög tredje strike. Efter en walk slår tredje fransmannen en singel som gör att de lite onödigt får två baser var för att vi inte kastar rätt. Men vi har lite tur och kommer ur det hela efter en popup och en groundout till Trolle.
Linus inleder offensiven med en HP och kommer till andra på en fin sacbunt av Seb, och scorar på Kevins singel. Skolboksexempel hur man tar en poäng. Ett doubleplay avslutar vidare poänghopp, men för tusan – ledning 1-0!
Fransmännen inleder med en singel som borde ha varit en bränd, därpå en HP och en buntsingel så hastigt och lustigt har vi folk på bas runt om Jan-Mikael. En walk gör att matchen utjämnas och nästa walk tar de ledningen på, säg den glädje som varar beständigt…
Vi byter pitcher till Oscar Kjellberg och direkt får de på en hård linedrive till vårt indragna infield som Linus slänger sig på och fångar en lyra och innan han knappt landat flippar han iväg bollen till Seb på tredje bas så har vi kommit ur knipan via ett väldigt tjusigt doubleplay, wow1!
Vi strikar ut två ggr och slår en lyra i botten andra, vi har svårt att hantera denne pitcher också.
Frankrike utökar sin ledning till 3-1 via en trippel och en singel men mer släpper vi inte.
Vi svarar i botten av tredje med en walk som scorar på en lång dubbel från Linus, 3-2 och matchen känns jämn och inte alls omöjlig att vinna i det här läget. Oscar pitchar bra nu och håller fransoserna poänglösa och avslutar med en lyckad pickoff till första bas.
Vi får dock inget gjort i botten av fjärde utan strikar ut och grundar ut, och nu kommer den för oss så förhatliga femte-sjätte inningen, ska vi rasa idag också eller har vi kommit över den trenden?

Ja, ni anar säkert… Det börjar med en dubbel och en walk men också en flyout och en bränning av vår pitcher, så det känns som vi ska klara det. Då följer ännu en walk så baserna laddas och Björn går ut och pratar med Oscar samtidigt som vi värmer i bullpen.
Då slås en boll ut på outfield som vi tyvärr tar fel rout på så den droppar för en 2 RBI singel och 5-2.
Därpå en trippel för ytterligare två runs, sedan en tappad lyrboll på infield för 8-2 och en dubbel till för 9-2 och ännu en dubbel för 10-2. Ja, så var vi där igen. Man hinner inte ens värma en ny pitcher.
Och de svingar på i stort sett varje strike och ofta träffar de också.
Vi byter nu runt litegrand och Adam Hopkins kommer in på kullen och direkt så får vi den sista brända på en markboll.
Vi har några innings kvar att reparera på men då måste vi börja slå på de strikar som ges.
Vi kommer ut med leadoff på en error och därpå en singel och båda dessa avancerar på en wild pitch så löpare två och tre utan brända är ju en bra start. Men ack ack ack, två strikeout looking och en groundout släcker ännu ett hopp.
Fransmännen får inte heller till nåt mot Adam och de byter batteri åt oss. En walk tar de bort via ett doubleplay och Max slår sedan ett hårt långt slag mot left men den starka vinden bromsar upp bollen som kan plockas ned av en lyckosam leftfielder.
Frankrike hotar med en walk och en singel varvid vi också byter batteri till Oskar Jerfsten och Leo Bristow. En lyra och därefter en singel laddar baserna igen, men då strikar Oskar ut en och sedan slås en lyra.
Två strikeouts och en lyra blir vårt öde i botten av den sjunde och Oskar håller slagmännen kort med en strikeout och två lyror i toppen av åttonde.
Bara två innings kvar att komma ikapp på i denna väldigt lååånga match, det är väldigt mycket full counts och foulballs. Efter en groundout så får Kevin Kias på en fin dubbel, han är fortfarande en av våra hetaste slagmän. På nästa slag går han dock för långt från sin bas och blir bränd av pitchern på tredje bas. En lyra senare är också den chansen historia.
Vi byter pitcher till Albin Käck och efter en walk och en groundout som flyttar löparen till andra är det dags för wow2! Näste fransman slår en linedrive som Linus dyker för att ta lyra på och även denna gång lyckas han få iväg en boll till andra bas för att bränna löparen som inte hinner tillbaka. Doubleplay förstås och ännu en fransk noll-inning.
Sista chansen nu då! Max får en walk men sedan groundar vi ut men flyttar Max till andra bas. En strikeout minskar våra chanser men på nästa slag görs en error som Max kan göra poäng på. Mer blir det dock inte idag.

Vi hade chansen att bli trea och undvika ett ovisst nedflyttningsspel, men vi har ju våra numera traditionella mittinningar där vi faller ihop. Utan den idag hade det slutat 3-3. Vi möter idag ännu ett lag som slår på de strikar vi ger dem, medan vi tittar på många strikar, även den tredje. Vi gör inte så fasligt många errors och errors gör våra motståndare också, skillnaden är att vi gör flera mentala och fundamentala misstag. Saker som borde ha lärts ut i U15 är svåra att lära ut härnere på plats, såsom att läsa en lyra och vilka vägar man springer på lyror eller till vilken bas man kastar med löpare på bas.
Det finns positiva saker också, vi gör ibland otroliga defensiva spel, det är rent artisteri.
Och det är ett lag som spelar för varandra och aldrig ger upp.

Imorgon står Ryssland för motståndet och lineupen blir följande:
1. Linus Holmberg ss
2. Seb Keane 2b
3. Kevin Kias 1b
4. Leo Bäckström c
5. Trolle Brandt cf
6. Max Hill 3b
7. Leo Bristow rf
8. Oscar Kjellberg dh
9. Ben Johnson lf
P. Jack Keeler

Vinna eller försvinna, heja på!!

Lördag 16 juli
Så äntligen kom den då, vår första seger i EM. När det som mest behövdes skärpte killarna till sitt spel ett snäpp och gjorde vad som behövdes för att vinna. Men vi tar det från början.
Ryssarna som är hemmalag ställer upp med en högerhänt pitcher som inte kastar fort men som varierar en del. Ser inte alls omöjligt ut att slå på.
Men vi börjar med en strikeout looking och två groundout men å andra sidan så strikar vår Jack Keeler ut alla tre ryssar han möter. Samma sak i andra inningen där vi får tre upp och tre ned.
I ryssarnas andra inning händer det mer, de får en walk som de försöker avancera med en bunt, men vi bränner löparen på andra. En walk till och en strikeout följs av en singel till outfield där löparen från två ser ut att göra poäng men ett fantastiskt fint kast av Trolle Brandt hamnar mitt i handsken hos catchern Leo Bäckström som kan bränna löparen och vi klarar att hålla nollan.
Tre upp och tre ned dock för oss igen.
Ryssarna får till en singel i tredje inningen men inget mer, Jack pitchar bra.
Tre upp och tre ned igen, dvs nu är det tolv upp och tolv ned för oss. Så bra är inte deras pitcher, vi är bara helt kalla med slagträna och slår på fel och tittar på rätt pitchar idag igen. Som tur är håller Jack dem nollade än så länge trots att de slår mer än oss och har flera hits.
Men i femte börjar vi visa liv tack vare en error som kan avancera till andra bas och en HP därefter.
En bunt för att avancera löparna hamnar för nära pitchern som kan bränna vår front runner. Men vår första hit för dagen, en singel, laddar baserna som tyvärr förblir laddade efter en popup och en lyra till outfield.
Nu är många av oss livrädda vad som ska hända när vår defensiva femte inning inleds, då den och sjätte varit vår akilleshäl hela EM.
Det börjar oroväckande med en HP och två singlar som fyller baserna utan någon bränd. Näste sovjet slår in i ett fint doubleplay men gör ställningen 0-1. Ännu en singel får hem löparen från tredje vilket betyder 0-2. Usch, det här börjar bli otäckt…
En balk följs dock av en strikeout så det blev inget ras direkt.

Det verkar tända nånting i killarna som får till ett ras för ryssarna istället!
En HP, en error och en HP fyller baserna utan någon bränd och Leo Bäckström slår dagens första RBI och därpå en infield lyra men fortfarande laddade baser när Max Hill frälser oss med en lång 2 RBI dubbel så vi tar ledningen med 3-2 och den stora svenskläktaren jublar högt.
Och vi är inte nöjda, vi tar tre poäng till på en error, en singel och en Sac Fly. 6-2 känns väldigt bra nu efter den svaga offensiva inledningen.
Men ryssarna har verkligen inte gett upp och vi befinner oss ju fortfarande i våra svaga mittinningar.
Efter en walk, en HP och en RBI-dubbel så byter vi pitcher till Max Hill. Jack får välförtjänta applåder när han går av. Di ryske får ytterligare två poäng på en Sac Fly och en singel men närmare än 6-5 kommer de inte. Men nu är det jämnt igen, uschiamej.
Vi behöver runs och det börjar bra även denna gång, tre singlar av Kevin, Leo Bäckström och Trolle fyller baserna igen och Max slår en lite kort lyra ut på outfield som Kevin taggar på och försöker komma hem på, och lyckas precis smita in handen på plattan innan catchertaggen i ett stort dammoln, 7-5 till de goda.


Kevin är safe under sanden

Sedan buntar vi fram de två löparna men skaffar oss också två brända vilket gjorde att vi inte fick flera poäng då vi sedan slår en popup.
Max Hill och hans lag har dock inga planer på att släppa några ryssar över bron, trots två singlar så bränner vi löparen som försöker avancera till tredje på den andra singeln från 2b till 3b, ett rätt så ovanligt spel.
I åttonde får vi inte till mycket trots en leadoff dubbel av Ben, han blir strandad där av tre slagmän.
Max tar sedan hand om alla tre bränningarna i deras åttonde med god hjälp av ett toppenspel av Kevin som slänger sig raklång för att fånga en hård markboll, så 7-5 ledningen står sig.
Vi är nu ute efter lite ”försäkrings-spring” inför den avslutande inningen och det kommer via en walk och en buntsingel där pitchern missar sitt kast så Leo Bäckström kan avancera till tredje. Och därifrån kan han sedan ge oss en poäng till på en wildpitch. Två strikeouts senare går vi in i botten av den nionde inningen med en 8-5 ledning – ska det hålla?
Jajamensan, Max strikar ut förste ryss och näste slår en lyra till Leo Bristow på rightfield och när sedan näste ryss slår en strumprullare till Kevin på första bas är saken klar, vinst och fortsatt hopp!


Max stänger dörren

Naturligtvis måste man vara stolt över spelarnas kämpatag idag och deras sätt att få till poäng trots att slagningen fortfarande inte riktigt fungerar. Om gårdagens highlight-rulle dominerades av Linus så är nog Kevin dagens man med sitt uppoffrande spel och härliga inställning. Han ligger dessutom högst av svenskarna i slagstatistiken totalt. Men pitchingen måste också berömmas, Jack för sina fem starka innings som inte tillät något större ras och Max som stängde matchen åt oss. Men det ÄR en laginsats det här, alla hjälps verkligen åt.
Vi släppte alla våra runs i femte och sjätte och trenden med svaga mittinningar håller i sig men storleken på raset var mycket mer hanterbart idag.
Imorgon måste vi vinna igen för att ha en chans att stanna kvar i A-poolen, ryssarna är nu borta från denna strid men Britter, Litauer och vi Svenskar slåss om två platser som stannar kvar.

Laguppställning mot Litauen:
1. Linus Holmberg ss
2. Seb Keane 2b
3. Kevin Kias 1b
4. Leo Bäckström c
5. Trolle Brandt cf
6. Max Hill 3b
7. Leo Bristow rf
8. Adam Hopkins dh
9. Ben Johnson lf
P. Joakim Svedhem

Håll nu varenda liten tumme ni kan hitta…

Söndag 17 juli
Sent kommer här en slutkläm på dagboken från EM, som för Sverige blev en tråkig sorti ur A-gruppen.
Det trots att vi vann även den sista matchen i nedflyttningskvalet, men med en endaste futtig run för lite.
Vi hade också många chanser att ta flera poäng men det ville sig inte i de avgörande lägena, än en gång lite för många misstag.

Vi sätter punkt för detta EM med en intervju av förbundskapten Björn Johannessen:

Hur tycker du att upplägget och förberedelserna för Juniorlandslaget har fungerat?
- Med dom resurser vi hade så fungerade det bra. Att bara ha ett camp i april och sedan träffas 5 dagar innan första EM matchen är inte tillräckligt med tid för att kunna förbereda sig för att spela mot dom bästa lagen i Europa. Jag vill passa på att tacka Ante för allt slit du har lagt ner och även Dave Hill som tog semester och lagade mat åt hela U18-truppen under dagarna på Skarpnäck. Ett stort tack till er båda.

Vad hade du för förväntningar på det här laget ”på pappret”? Vad hade du för mål kring resultaten där nere?
- Det här är en stark grupp med spelare som har en otrolig potential att bli mycket duktiga basebollspelare. Självklart gick vi in med att försöka vinna varje match och vi höll jämna steg mot dom bättre nationerna i 5-6 innings för att sedan släppa 5-10 runs i en inning. För mig är det viktigt att varje spelare har mer kunskap och förståelse om baseboll efter varje match och turnering.
Jag hoppades att vi kunde vara med och kriga om vara i topp 6.

Hur levde laget upp till förväntningarna?
- Den matchen som vi underpresterar i är mot GB, vi gjorde för många misstag defensivt och för dåliga atbats mot deras starter som kastade 95% fastbollar. Killarna gav sig aldrig och vi spelade med rätt inställning hela matcherna oberoende vad scoreboarden sa. Ett gäng krigare helt enkelt.

Vad var positivt och vad behöver vi jobba mera på?
- Positivt att så många unga killar klev fram och levererade på planen samt att pitchingen var bra genom hela turneringen.
Vi måste jobba på att slå offspeed i alla counts, alla lag kastade mycket breakballs tidigt i atbatsen och vi kunde inte justera våra approach i slagboxen. I defensiven så måste vi förstå vart alla spel ska gå innan man får bollen. Vi gav bort många extra basen som gjorde att dom kom i scoring positions genom att kasta till fel baser.

Vi åkte ju ur A-gruppen nu om än med minsta möjliga marginal, hur ser planeringen ut för fortsättningen och nästa år?
- Det beror på vad vi får för budget och förutsättningar. Coacher och stabsgruppen får sätta sig och titta på vad som är möjligt. Det viktigaste är att alla spelare som siktar på landslagsspel tränar hårt och på rätt saker på egen hand och med sin klubb. Alla klubbar i Sverige har ett ansvar att utbilda sina ungdomar i hur man spelar baseboll.

Uppdaterad: 06 APR 2017 00:26 Skribent: Ante Carlstedt
Epost: This is a mailto link

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60 contact-follow-twitter-60x60  

 

Idrottslyftet 

Utrustning

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link