Hoppa till sidans innehåll

Intervju med Björn


På bussen hem från Ostrava gjordes en intervju med förbundskapten Björn Johannessen om Juniorlandslagets insatser och basebollens utveckling i Sverige.

 

- Vad var målet för laget inför turneringen och hur tycker du att det uppfylldes?

BJ:
Målet var att ge de här unga grabbarna så många matcher som möjligt på den här nivån, och självklart vinna så många som möjligt av dem och att då komma minst trea i gruppen och få spela om 5-6:e plats.
Och eftersom det är EM igen redan nästa år ville jag ge 98:or och 99:or så mycket speltid som möjligt.
Resultatet blev inte vad vi siktade på men stor del i det har matchen mot Kroatien där regnet mm ändrade förutsättningarna för oss, generellt sett tycker jag ändå att grabbarna ska ha väl godkänt för hur de genomförde turneringen.

- Vad är ditt starkaste intryck av det här laget och vilka är de positiva och negativa sidorna av spelet?

BJ:
Det starkaste minnet och den positiva sidan är nog Rysslandsmatchen där det böljade fram och tillbaka och vi kom tillbaka från underlägen och vi låg under med två runs inför sista inningen men ändå lyckas kriga oss till en seger. Grabbarna har aldrig lagt sig ned och gett upp i någon match.
Det visar samtidigt också på en negativ sida att vi kan vara loja och okoncentrerade länge så vi tvingas kämpa oss tillbaka, det var likadant mot Storbritannien där vi hade ledning men sedan var vi nöjda med det fram till åttonde då vi tog fram det som behövdes för att gå ifrån. Jag skulle önska lite mer jämnhet och att alltid vilja ta någon poäng i varje inning. Det finns mycket mentalt att jobba med, att vara koncentrerad i tre timmar t ex, det är tufft.

- Vad vill du att klubbarna ska jobba med på hemmaplan i de här åldrarna, och vad ska man som enskild kadett jobba med om man vill nå Juniorlandslaget?

BJ:
Det viktigaste att jobba med är att lära våra ungdomar att kasta rätt från början. Det är den största skillnaden mellan oss och i princip alla andra länder, att de har fler som kastar bättre. Förhoppningsvis kan vi få hjälp med det, kanske skapa någon form av nationellt kastprogram där vi kan certifiera coacher som kan lära små grabbar och tjejer hur man kastar rätt från början.
För enskilda kadetter som vill bli bättre så är det viktigt att börja träna fys nu.
Som vi ser här nere så tar det ordentligt att spela sex matcher på sju dagar, och vill man bli landslagsman så vill det till att man tränar upp sin fysik under vintern, men även baseboll förstås. Vi har sett på våra killar nu att alla är inte fysiskt förberedda för att orka spela och vara koncentrerade så här mycket.

- Hur ser framtiden ut för Svensk juniorbaseboll, tror du?

BJ:
Jag tror att det är absolut rätt att ha en Svensk Juniorserie, vi skulle behöva utöka den också. Det behöver inte bara vara Elitserielagen utan fler så vi kommer upp i 8-10 lag. Juniorer behöver tävla mot varandra precis som kadetter gör, och samtidigt konkurrera om platser i sina A-lag. Som junior behöver man både och för att utvecklas. Och juniorspelet är också viktigt för kadetter som vill utvecklas.
Att sia om framtiden är svårt men jag hoppas att det finns kadetter som vill sikta mot landslagsspel och är villiga att lägga den tid som krävs för att utvecklas. Men jag ser fram emot Svensk juniorbaseboll utveckling, absolut.

- Hur har allt praktiskt runt turneringen fungerat för er coacher m fl?

BJ:
Bra, Jonas (Holmberg) vår lagledare har gjort ett fantastiskt jobb och de här grabbarna är ganska lätta att ha att göra med, de har skött sig exemplariskt kan jag säga. Vi har gett dem mycket frihet och de har förvaltat det perfekt tycker vi.
Det man kan ha lite åsikter runt är de officiella protokollen och scoreboards etc. Andra funktionärer som domare etc har varit bra, så jag är nöjd med arrangemanget.

- Vad händer härnäst med Juniorlandslaget?

BJ:
För mig personligen ska jag få dra på mig den blågula landslagsdräkten och åka ned till Antwerpen och sedan Wien och kämpa innanför linjerna denna gång. Och det är något jag längtat efter sedan sista matchen i Regensburg förra året.
Vi ska spela qualifier för att komma tillbaka till A-poolen och jag vill göra allt för att vi ska klara det.
För Juniorlandslaget handlar det lite om att komma hem och öppna landslagskistan för att se om det finns några pengar kvar, men målet är att vi ska kunna ta det stora Skövdegänget och träffas i höst nån gång.
För vi måste träffas oftare. Vi hade nu 5-6 dagar innan EM, och vi tävlar mot länder som är tillsammans 5-6 veckor innan EM, där ligger vi långt efter. Så vi måste hitta sätt att få till samma mängd fys och basebollträning om inte pengarna finns för att göra det tillsammans på en ort.
Men planen att träffas i höst finns.

- Okey, tack Björn och lycka till!

BJ:

Tack!

 

Uppdaterad: 04 APR 2017 22:06
Skribent: Ante Carlstedt
Epost: This is a mailto link

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60 contact-follow-twitter-60x60

 

Idrottslyftet 

Utrustning

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link