Hoppa till sidans innehåll

Informationsdag på Akademin

2010-10-18 17:00
Leksands Gymnasium (Baseboll/Softboll-RIG, Akademin) håller Informationsdag tisdag 30 november på Leksands Gymnasium.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 16:50

Informationsdag Leksands Gymnmasium tisdag 30 november

Vid informationsdagen på Leksands Gymnasium finns tillfälle att prata med studievägledare, rektorer, lärare, elever på Akademin och instruktören Tony Klarberg. I år finns även fystränare från MLB på plats, Tim Rodmaker kommer tillbaka.

Leksands Gymnasium ger information om programmen på skolan och en allmän information under tre tillfällen på kvällen med start kl 18.00. Förslagsvis lyssnar ni på den allmänna informationen kl 18.00, väljer ett program att lyssna på kl 19.00 och ytterligare ett annat intressant program kl 20.00. Kvällen avslutas c:a 21.00. Programmet finns här.

Ta kontakt med Tony Klarberg när ni bestämt er för att komma till Leksand och ta en titt på skolan, bäst är då att i samband med besöket även titta på träningsanläggningar, boendet och även kanske ha ett längre samtal med Tony. Hör gärna av er om rekommendationer för boende vid besöket, eller om ni inte kan komma tisdag 30 november och skulle vilja komma någon annan dag. Vi rekommenderar att ni kommer tisdag 30 november, MEN skulle det vara omöjligt för er att ordna finns det möjlighet att komma lördag 27 november. Lördag 27 november blir enbart en förevisning av lokaler och kort info från SBSF vad gäller Akademin, då kan ingen mer detaljerad information rörande skolans program ges.

Hör av er till Tony Klarberg hur ni vill göra: 070-522 74 06 eller e-post This is a mailto link.

 

Öppet hus lördag 22 januari

Lördag 22 januari är det öppet hus på Leksands Gymnasium. På Öppet Hus ges möjlighet att se skolan och elever presenterar sina program på ett mer lekfullt sätt än på Informtionsdagen. I samband med Öppet hus kommer SBSF att ordna uttagningsläger/träningsläger för de elever som sökt. Uttagningsläger OM behov finns, utifall uttagning ej skett innan 22 januari, träningsläger med introduktion av träningsupplägg och information för att elever/spelare ska komma så bra förberedda till hösten som möjligt. 

  

Mer info om Program och Öppet hus här.

 

RIG på Leksands Gymnasium från och med höstterminen 2011

Baseboll och Softbollgymnasiet startade på Leksands Gymnasium hösten 2006 och har av Riksidrottsstyrelsen förordats att bli Riksidrottsgymnasium från och med höstterminen 2011. Det står klart sedan Riksidrottsstyrelsen beslutat om dimensioneringen av riksidrottsgymnasiernas (RIG) verksamhet 2011-2014.  Läs mer om RIG här.

 

Ansökan till RIG in till SBSF SENAST 13 december

För att kunna ge er som söker en chans att söka rätt utbildning ska ansökan till RIG/Akademin och baseboll/softboll platsen skickas till SBSF innan 13 december. Efter det får ni besked om ni kommit in för att sedan ge er en chans att söka "rätt" program. Se till att söka till SBSF, det skadar aldrig att söka även om ni är osäkra just nu. Det går alltid att ångra sig i efterhand men kan vara svårare att i april komma på att ni vill söka hit. Det kan gå dock, vi har lyckats få in elever som flyttade i ett sent skede MEN det kräver en hel del merarbete för många inblandade. Så skicka vänligen in ansökan så snart ni kan innan 13 december. SBSF kan också komma kalla er till en separat uttagning ifall vi behöver prioritera ansökningarna.

 

Varför ska du välja att gå på Akademin?

Lite oroligt och främmande kan det vara för er som elever (och även ni föräldrar)inte bara ska börja gymnasiet utan även funderar på att flytta. Är du det minsta intresserad tycker jag, Tony Klarberg, att du ska göra ett besök på skolan under informationsdagen. Efter att Akademin varit igång i fyra år i full skala känner jag att det absolut viktigaste är att man ändå tycker om att idrotta och träna, det viktigaste är motivationen.  Skolan måste fungera samtidigt som träning och allt runtomkring ska fungera. Chansen kommer ändå aldrig tillbaka att kombinera studier med träning på denna nivå under en ålder som är otroligt gynnsam för inlärning på alla sätt. Första året kan vara tufft att få ordning på träning, skola, matlagning, städning, disk/tvätt, handla matvaror osv. Nästan alla elever i årskurs 1 har det relativt kämpigt första tiden innan de kommit in i rutiner kring träning, skola, matlagning osv. 

Om man tänker sig att fortsätta med baseboll/softboll efter gymnasiet är Akademin en perfekt förberedelse för nästa nivå, inte bara träningsmässigt utan även socialt. Dessutom har du en grund i gymnasieutbildningen som är en trygghet när du ska vidare. Hör gärna av er till mig, både spelare och föräldrar baseboll som softboll. Tony Klarberg, 070-522 74 06 eller e-post This is a mailto link.

 

Elevers och deras föräldrars syn på Akademin

Läs vad några spelare och deras föräldrar tycker och tänker om gymnasieskolan och kombinationen skola/baseboll-softboll och även flytta hemifrån.

 

Elev 1 (som vill vara anonym och som vi kan kalla Anders) hur han och hans föräldrar resonerat innan han börjat Akademin.

Utdrag ur pappans brev:

"-Att sända iväg sin 16 åring 25 mil hemifrån och ha honom boende i egen lägenhet med kompisar under 3 år är inte ett helt lätt beslut att ta som förälder. Att ta en titt på utbildningen och Leksand kändes rätt. Vi hade genom Tony Klarberg fått möjlighet att besöka Leksands-gymnasium under 1 dag och se en baseboll träning  - besöka gymnasiet och där tala med en studievägledare samt förstås prata baseboll."

"-Som förälder så känner jag att min son kommer att få en bra utbildning i Leksand under trygga förhållanden med bra vuxna."

Läs hela brevet här

Utdrag ur framtida elevs brev vid tidpunkt innan ansökan:

"-Akademierna runt om Europa tävlar mot varandra varje år har jag hört, vilket verkar jättekul då man får åka utomlands och spela mycket matcher.

Jag ser fram emot att flytta till Leksand."

Läs hela brevet här

 

Elev 2, som tagit examen och nu befinner sig i USA på Junior College.

 

Robin Lausen catcher Academy Tournament 

Robin Lausen och hans föräldrars syn på hur det är att flytta hemifrån och klara sig själv, hur träningsmängden fungerar ihop med skolarbete osv. Här några utdrag:

"-Om jag ser till min egen utveckling sedan jag började på akademin, så måste jag nog se den som helt fenomenal, jag trodde aldrig att jag skulle kunna utvecklats så mycket som jag faktiskt har gjort under denna tid.

Jag har inte bara utvecklats på alla punkter inom basebollen och allt som kommer till såsom styrka, kondition etc, utan jag har även mognat mycket som människa under tiden på akademin.

Jag ska inte ljuga, utan visst funderade jag på hur det skulle fungera med att bo ”själv”, jag bodde visserligen med min akademi och landslags kamrat Oscar Carlstedt första året, men oron över att sköta tvätt, matlagning och städning fanns ju där.

Men när man ser tillbaka så är det ganska fånigt att man oroade sig över detta, för det funkar hur bra som helst, det tar bara en vecka eller två innan man kommer in i rytmen.

Man skapar rutiner och det är inte alls så komplicerat som man kanske kan tro, utan detta går av automatik och personligen så tycker jag att det kan vara bra att man får lära sig att ta hand om sig själv på riktigt, man växer som människa av det."

 - "Jag ska snart ta nästa steg i min karriär och börja spela college baseboll i Kalifornien, USA. Detta kommer akademin hjälpa till med, då akademin har bra kontakter och under april månad anordnas en resa där vi får göra besök för att sedan välja vilket college som passar oss bäst.
Precis som er, ni som ska göra ert gymnasieval"

Läs hela Robins brev (pdf-fil)

Utdrag ur Robins föräldrars brev:

"-När Robin sökte till Leksands Baseboll Akademi 2007 så tänkte vi tanken:

Hur ska det fungera för en 16 åring att flytta över 20 mil hemifrån och få saker som mat, tvätt, städning, skola och till råga på allting, tuff träning att fungera?

Vi kände ju Tony Klarberg sedan tidigare i och med att Robin spelat Baseboll

i tre år redan och varit med i kadett landslaget, samt så har han spelat mot Leksands A-pojkar.

Så lite motvilligt stöttade vi Robin i valet att börja i Leksand och med facit i hand

såhär två år senare, så vet vi att valet var rätt."

Läs hela brevet från Robins föräldrar (pdf-fil)

 

Läs Robins blogg om livet på College, länken här.

 

För er som gillar baseboll/softboll, ett unikt tillfälle! MLB, College...

Akademin i Leksand är en av få platser i Europa där Major League Baseball, MLB stöttar verksamhetenm aktivt. Svenska Baseboll Softboll Förbundet har avtal med MLB där stödet ökat i omfattning sedan starten 2006. Stödet består främst i material och tränarstöd, såsom fystränare och andra instruktörer/ledare. Läs vad några elever och deras föräldrar säger om Akademin här. Träningarna sker dagligen med flera fyspass i veckan under överinseende från Jeff Krushell, MLB:s ansvariga fystränare för Akademierna i Europa. Dessutom sedan våren 2009 har Akademin ett samarbete med Junior College i Kalifornien för att hjälpa till med studier/spel efter examen på Akademin, både baseboll och softboll.

Oscar Carlstedt, tidigare elev 2007-2010

I dagsläget befinner sig 6st tidigare elever på College i USA. Läs mer här.

 

Mer info från Tony Klarberg, 070-522 74 06, This is a mailto link

 

Skribent: Tony Klarberg

AKADEMIN

BASEBOLL/SOFTBOLL

Kontakt

Leksands gymnasium

793 80 Leksand

This is a mailto link

Telefon

0247-801 35

 

Huvudansvarig coach/coach baseboll: Tony Klarberg
This is a mailto link
Tel: 070-522 74 06

 

Ansvarig coach softboll:Annakarin Solén Westling

This is a mailto link

Tel: 070-3822122 

 

Besöksadress:
Leksands gymnasium
Rättviksvägen 29
793 31 Leksand

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Skansbrogatan 7


www.baseboll-softboll.se

Akademin på Facebook

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link