Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsgymnasium i baseboll/softboll 2011

01 JUL 2010 15:46
Baseboll och Softbollgymnasiet i Leksand kommer bli Riksidrottsgymnasium från och med höstterminen 2011. Det står klart sedan Riksidrottsstyrelsen beslutat om dimensioneringen av riksidrottsgymnasiernas (RIG) verksamhet 2011-2014.
  • Skapad: 01 JUL 2010 15:46

- Det är naturligtvis fantastiskt kul att vi äntligen kommit i mål med det här projektet, som startade för tio år sedan, säger Mats Fransson, förbundsordförande i SBSF.

 

Förslaget bygger, enligt RF, framför allt på grundkriterierna att RIG ska vara riksrekryterande, ha en tydlig elitprofil och uppfylla RF:s syfte med RIG. Totalt sett minskar antalet platser eftersom några idrotter inte lever upp till ett eller flera av grundkriterierna.

– Nu har vi fastställt de kvalitetskrav som Skolverket, RF och specialidrottsförbunden har. Vi vill ha en hög standard på våra RIG och idrottsförbunden har fått säga sin mening i processen, säger Helén Wiklund Wårell, som är RIG-ansvarig i riksidrottsstyrelsen.

 

För Svenska Baseboll och Softboll Förbundet innebär detta en möjlighet att ytterligare öka kvaliteten på verksamheten vid gymnasiet, detta då RF ger ett riktat statsbidrag till verksamheten, som bl.a. kräver två heltidsanställda instruktörer.

- Vi startade 2006 med ett lokalt/regionalt gymnasium i Leksand, och efter ett hårt arbete tillsammans med Leksands Kommun har vi nu fått gehör hos RF, säger en mycket nöjd Mats Fransson.

 

Vad kommer detta innebära konkret för SBSF?

- Konkret innebär det att vi får helt andra resurser att arbeta med i och med statsbidraget för verksamheten. Vi kan ytterligare höja kvaliteten på den här utbildningen och därmed ge eleverna möjligheter att ytterligare höja sin idrottsliga prestationsnivå, säger Mats Fransson.

 

För de elever som söker Akademin innebär statusen av Riksidrottsgymnasium att det blir riksintag, och att talangfulla elever kan söka till Baseboll och Softbollgymnasiet oavsett på vilken ort de bor.

 

Rent formellt skall Skolverket fastställa förslaget, men eftersom Riksidrottsförbundet har regeringens uppdrag att i myndighets ställe dimensionera RIG-verksamheten vart tredje år, så är detta endast en formalitet.

 

Läs även: Ett steg närmare ett Riksidrottsgymnasium

Läs även mer om RIG på Riksidrottsförbundets webbplats

Skribent: Kristian Pälviä

AKADEMIN

BASEBOLL/SOFTBOLL

Kontakt

Leksands gymnasium

793 80 Leksand

This is a mailto link

Telefon

0247-801 35

 

Huvudansvarig coach/coach baseboll: Tony Klarberg
This is a mailto link
Tel: 070-522 74 06

 

Ansvarig coach softboll:Annakarin Solén Westling

This is a mailto link

Tel: 070-3822122 

 

Besöksadress:
Leksands gymnasium
Rättviksvägen 29
793 31 Leksand

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Skansbrogatan 7


www.baseboll-softboll.se

Akademin på Facebook

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link