Hoppa till sidans innehåll

Till minne av Ulf Steinvall

04 JUN 2020 23:09
Vi har i dag nåtts av den tråkiga nyheten att en av våra profiler inom svensk och internationell baseboll och softboll lämnat oss. Ulf Steinvall avled i går natt i hemmet efter en tids sjukdom, han blev 60 år.
  • Uppdaterad: 04 JUN 2020 23:09

Ulf började sin idrottsliga bana i födelseorten Skellefteå där han arbetade för AIK i ishockey och sedan blev framgångsrik ledare för Skellefteå BSK med ett stort antal SM-guld i baseboll som tung merit.

Han började tidigt arbeta för SBSF och var under perioden 1992-2012 med i förbundsstyrelsen. Under många år var han ordförande i basebollutskottet och en legendarisk lagledare för seniorlandslaget i baseboll.

Sedan han avslutat sin 20-åriga sejour i förbundsstyrelsen var han ordförande i valberedningen under två år och därefter ledamot i juridiska kommittén. Senaste uppdraget var prisutdelare i SM-finalen i baseboll den 31 augusti 2019.
Han representerade förbundet vid ett flertal kongresser i de internationella förbunden.

Ulf Steinvall och Jerry Karlsson vid SM-finalerna 2018

Så minns vi Ulf

Mats Fransson, tidigare förbundsordförande

Jag lärde känna Ulf under andra halvan av 1990-talet när jag kom tillbaka till förbundsarbetet efter en tids uppehåll och kom att uppskatta hans energi och kunskap om idrottsvärlden. Där fanns baseboll och softboll, ishockey i Skellefteå och amerikansk fotboll i Rams som surrade i våra samtal.

Senare blev Ulf min vice ordförande i förbundsstyrelsen med ansvar för landslagsverksamheten, en position som han skötte på ett förträffligt sätt. Flera var de internationella turneringar som Ulf bidrog till att Sverige fick arrangera och flera var de där Ulf agerade lagledare för basebollandslaget.

Ulf skapade en trivsam stämning vid de sammankomster vid hade i förbundet och ett hade ett stort förtroende i våra idrotter såväl i Sverige som internationellt. Det var en stor glädje att jobba med Ulf och det är med stor saknad som jag inser att Ulf inte är bland oss längre.

Ulf Steinvall och Mats Fransson vid Förbundsmötet 2012

Kristian Pälviä, tidigare generalsekreterare

Ulf rekryterade mig till dåvarande BasebollUtskottet i slutet av 1990-talet där han organiserade nästan hela den svenska basebollverksamheten, från juniorer till landslag. Han hade en naturlig förmåga att delegera ansvar och få oss att känna oss trygga i våra roller. Vi följdes senare åt i andra centrala roller inom förbundet fram till hans avgång ur styrelsen 2012.

Jag hade också förmånen att få vara med honom runt A-landslaget vid ett antal tillfällen, och det märktes tydligt vilken härlig energi han spred omkring sig bland både spelare och ledare.
Han brydde sig verkligen om spelarna, gav allt för dem i alla lägen, och det märktes i stämningen i lagen han var lagledare för.

Jag kommer minnas Ulf inte bara för allt det goda han gjort för svensk baseboll utan även för hans härliga kamratskap, sköna humor och galna upptåg.
Svensk baseboll är en härlig profil fattigare. Vila i frid min vän!

Johnny Stormats, förbundsordförande 

Jag lärde känna Ulf i slutet av 90-talet, då som ordförande i Rättvik BSK och han som landslagsansvarig för seniorlaget i baseboll. Vi var inte alltid överens på den tiden men våra diskussioner var alltid lugna, sakliga och allt som oftast var vi överens innan vi slutade vår diskussion.
Senare kom vi att följas åt inom Förbundsverksamheten, i olika roller men alltid med en bra kontakt mellan oss.

Det var också Ulf, då i rollen som valberedningens ordförande som "övertalade" mig att anta utmaningen att ta över ordföranderollen i SBSF efter Mats Fransson.

Efter det att Ulf drog sig tillbaka från basebollen hade jag fortsatt bra kontakt med Ulf som ville ha rapporter om vad som hände i SBSF.
Så sent som 2018 tilldelades Ulf SBSF förtjänsttecken i guld, något som jag vet han uppskattade mycket och jag är idag glad att vi kunde ge honom den utmärkelsen.

Jag kommer att minnas Ulf för alla de historier som han hade alltid hade i beredskap eller varför inte de målande "bestraffningar" vi skulle få om vi inte gjorde som han ville, alltid med glimten i ögat förstås.

SBSF har förlorat en stor profil, en engagerad ledare och en god kamrat. Tack Ulf.

Utdelning av SBSFs första Förtjänsttecken. Guldmottagarna Mats Fransson, Yvonne Claesson och Ulf Steinvall

Skribent: Thomas Claesson
Epost: This is a mailto link

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60    

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: This is a mailto link