Hoppa till sidans innehåll

ISF och IBAF går samman för att återkomma på OS

01 NOV 2012 17:29
SBSFs två internationella förbund, International Softball Federation (ISF) och International BAseball Federation (IBAF) är i en process om att gå samman, i syfte att bilda ett gemensamt internationellt förbund för att på så sätt öka chanserna att återvänta till det olympiska programmet.
  • Skapad: 01 NOV 2012 17:29

ISF arrangerade ett extra årsmöte i tisdags, den 30 oktober, för att rösta om ett samgående med IBAF. Detta årsmöte genomfördes i Houston, USA, och styrelseledamoten Lars Sundin representerade SBSF vid extrakongressen.

Den var en hel del diskussion och debatt inför beslutet - men till slut röstade 71% av de närvarande förbunden igenom ett samgående med IBAF.

ISF:s ordförande, Don Porter, kommenterade kongressens beslut:

- Jag var nöjd med resultatet och ser fram emot att träffa representanter för IBAF för ytterligare diskussioner och fortsatta förberedelser inför IOK-presentationen i december. Det kommer att bli en hel del positiva saker som vi kan göra tillsammans för båda våra sporter - inte bara för OS - utan även på lång sikt, kommenterade Don Porter efter kongressen.

 

Nästa steg är att även IBAF röstar för ett samgående. De har valt att göra ett röstningsförfarande via brev - den 15 november väntas resultatet av denna omröstning kungöras.

 

Bakgrunden till samgåendet mellan de två internationella förbunden är att endast en idrott tillåts komma in på det olympiska programmet till OS2020. För att baseboll och softboll skulle kunna ansöka om att komma med krävde IOK:s juridiska kommitté att endast ett internationellt förbund kan ansöka om en plats på det olympiska programmet 2020, och i "vårt" fall då med två grenar, en för damer och en för herrar.

Vägen till OS2020 är dock fortfarande lång - baseboll/softboll kämpar mot flera idrotter, bland annat karate, squash, wushu, och wakeboard, om att få komma med på OS-programmet. Det slutgiltiga beslutet tas i Buenos Aires i september 2013 - men redan 19-20 december möts IOK:s "program commission" för att eventuellt skära ner antalet kandiderande idrotter till OS-programmet 2020.

Skribent: Kristian Pälviä

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60    

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996535, +4686996535
E-post: info@baseboll-softbo...