Hoppa till sidans innehåll

Arkiv 2003


Fler dopingfall i baseboll (2003-11-22)
Det internationella basebollförbundet IBAF har intensifierat kampen mot doping och genomfört flera dopingtester i samband med höstens internationella turneringar (se notisen IBAF-kongress i Kuba från 27 oktober nedan).

Vid senior-VM i Kuba var två (en fransman och en amerikan) av 52 tester positiva. Motsvarande siffror för Nord- och Sydamerikas OS-kval i Panama var två av 36. Glädjande nog var inga av totalt 45 tester utförda av IBAF och WADA vid Asiens OS-kval i Japan positiva. Totalt var således fyra dopingtester av 133 positiva. 

Dopingavtal i MLB (2003-11-17)
Som ett resultat av att fler än fem procent av testade spelare under 2003 befanns vara dopade, kommer MLB fr o m säsongen 2004 införa oannonserade tester på samtliga spelare. I första hand kommer letas efter spår av anabola steroider - inkl THG - i andra hand droger som kokain och cannabis. Det här är onekligen ett, om än blygsamt, steg i rätt riktning. Skarp kritik har dock framförts mot de straffsatser som gäller spelare som lämnar positiva dopingresultat. För att t ex få det högsta straffet - ett års avstänging och böter om USD 100 000 - krävs att spelaren åkt fast fem (!) gånger och dessutom visat bristande intresse för erbjuden behandling.

Läs mer i Kristian Pälviäs artikel Nedslående dopingresultat i MLB.

Nya dispensregler (2003-11-01)
I skrivande stund är det fortfarande oklart exakt hur övergången till de nya dispensreglerna för dopingklassade läkemedel (TUE) kommer att se ut. Klart är att Riksidrottsförbundet implementerar WADAs nya regler 1 juli 2004. Förmodligen kommer IBAF och ISF implementera dem redan den 1 januari 2004. Detta kan innebära att någon form av övergångsregler kommer att gälla under första halvåret 2004.

Läs om dispensreglerna via länken "Dispenser TUE" i menyn till höger.

Brott och straff (2003-11-01)
WADA har med den nya koden givit idrottsvärlden en gemensam regelbok för (eller mot) doping. Nu har vi sorterat ut och översatt informationen kring definitionen av doping med tillhörande straffsatser (pdf-filen öppnas i separat fönster). Här får du också veta något om eventuella påföljder för lag i internationella turneringar. För den som vill läsa mer kan berättas att informationen hämtats ur artikel 2, 10 och 11 ur WADC (länk i menyn till höger).

Information om WADA-koden (2003-11-01)
Vi kommer i en serie korta inlägg förmedla information om WADAs nya kod mot doping. Först ut är definition av doping med tillhörande straffsatser (se ovan). Vi återkommer med information om bland annat den nya dopinglistan som träder i kraft 1 januari 2004 samt nya dispensregler för dopingklassade läkemedel.

Tveka inte att höra av dig till Tekniska Utskottet om du har andra dopingrelaterade frågor, som du inte finner svar på här på SBSFs Antidopingsidor.

IBAF-kongress i Kuba (2003-10-27)
WADAs kod (se länk i menyn till höger) antogs enhälligt vid kongressen i Havanna, Kuba den 9-10 oktober. VM som nyligen avslutades var en viktig del i en intensifierad kamp mot doping - Baseball Against Doping. Antalet dopingkontroller skulle dubbleras till 52 stycken. Hittills har vi fått veta att 34 testresultat är klara, varav 33 är negativa och ett positivt (tetrahydrocannabinol).

THG (2003-10-22)
I ett pressmeddelande från WADA får vi veta att den konstgjorda anabola steroiden THG (tetra-hydrogestrinone) nu går att spåra genom en ny testmetod. Hela idrottsvärlden håller andan och framför allt inom friidrotten misstänks flera män och kvinnor i efterhand bli fråntagna sina medaljer från senaste VM.

Även inom den redan doping-infekterade professionella basebolligan i Nordamerika misstänks bruket av THG vara spritt. Bland de utpekade finns Jason Giambi (bilden) och Barry Bonds, som i samband med Ken Caminiti-skandalen förra året, yttrade: "Doctors ought to quit worrying what ballplayers are taking, what players take doesn’t matter. It’s nobody else’s business. The doctors should spend their time looking for cures for cancer."

Doping i baseboll (2003-10-02)
Det internationella basebollförbundet (IBAF) har utkommit med en publikation som heter Sports Medicine Applied to Baseball. Nu kan du ta del av en sammanfattning/översättning av avsnittet om doping i baseboll. Läs om såväl effekter som sidoeffekter hos steroider, stimulantia och narkotika. Klicka på "Doping i baseboll" i högermenyn.

Dopingkontroll (2003-10-02)
Följ med på en "virtuell" dopingkontroll och ta del av kontrollstatistik för SBSF via länken "Dopingkontroll" i menyn till höger.

Vaccinera din förening (2003-09-30)
RF har tagit fram diskussionsfrågor att användas i förebyggande syfte. Diskutera dem och vaccinera din förening mot doping. Länk till frågorna hittar du på sidan Rena vinnare (i menyn till höger). Läs RFs artikel Vaccinera föreningen mot doping här.

Information på Verksamhetskonferensen (2003-09-26)
Tekniska Utskottet informerar om kampanjen Rena vinnare, förbundets Antidopingprogram samt WADAs nya kod (se nedan) i samband med verksamhetskonferensen den 25-26 oktober. Informationen vänder sig till ledare och spelare på alla nivåer.

Antidopingkoden (2003-09-25)
WADA har tagit fram en regelbok som är gemensam för alla idrotter i hela världen. Den går under namnet WADC - World Anti-Doping Code och finns att hämta i pdf-format till höger. Inom kort kommer en svensk översättning från RF.

Koden innebär bland annat att dispensreglerna för dopingklassade läkemedel förändras - i skrivande stund vet vi inte exakt hur. Vidare kommer innehav av dopingpreparat kunna bestraffas enligt dopingreglerna. Mycket viktigt att notera är att kraven på att elitidrottsutövare lämnar information om var de befinner sig mellan tävlingar, för genomförande av sk "out of competition-tests", kommer skärpas. Koden implementeras i svensk idrott fr o m 1 juli 2004, efter en extra RF-stämma i juni nästa år. Internationellt tas den i bruk redan 1 januari, men det är i dagsläget oklart exakt när IBAF respektive ISF implementerar den.

Ny dopinglista (2003-09-25)
En ny dopinglista är framtagen av WADA, att gälla fr o m 1 januari 2004. Noterbart är bland annat att koffein inte längre är dopingklassat. Mer information följer.

Undvik kosttillskott! (2003-09-25)
Vi har i flera sammanhang tidigare informerat om farorna med kosttillskott. Bortsett från det faktum att många bedömare anser dem helt överflödiga, måste konstateras att de ibland innehåller dopingklassade substanser - utan att detta framgår av innehållsdeklarationen. Det är den enskildes ansvar vad han/hon stoppar i sig men SBSF avråder med bestämdhet från användandet av kosttillskott. Mer information om kosttillskott finns i menyn till höger.

Uppdaterad: 19 DEC 2009 13:15 Skribent: Kristian Pälviä

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60    

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: info@baseboll-softbo...