Hoppa till sidans innehåll

Arkiv 2004


Nya antidopingkontrakt (2004-12-21)
IBAF och ISF har arbetat fram nya antidopingkontrakt som gäller för spel både i Sverige och utomlands. Till skillnad från våra egna kontrakt för landslagsspelare gäller alltså dessa för samtliga spelare. De finns att hämta i pdf-format under rubriken "Kontrakt" i menyn uppe till höger.

Italiensk spelare avstängd (2004-12-20)
David Francia, från Prink Grosseto och Italien åkte fast vid dopingkontroll inför Aten-OS och har nu fått sitt straff av den italienska olympiska kommittén (CONI): två års avstängning för brott mot dopingreglerna.

Nya dopinglistan på svenska (2004-12-16)
WADAs nya dopinglista som gäller fr o m 1 januari 2005 finns nu på svenska här. RF Antidoping har gjort följande sammanfattning av förändringarna:

WADA har på nytt sett över strukturen på listan. Därmed har vissa dopingklasser fått nytt namn eller ny plats i listan jämfört med föregående år. Andra nyheter är:
- Gränsen för tillåten kvot testosteron/epitestosteron minskas från 6 till 4
.
- Förbudet mot kortison i form av salva tas bort och kräver inte längre någon dispens. Kravet kvarstår dock ifråga om injektioner och tabletter.
- Astmamedel i form av beta-2-stimulerare, blir förbjudet även utanför tävling och användande kräver således beviljad dispens på samma sätt som vid tävling.
- Gonadotropiner och medel med antiöstrogen effekt, som tidigare bara var förbjudna för män, förbjuds även för kvinnor.
- Gruppen av förbjudna smärtstillande medel har utökats med fentanyl och besläktade preparat.

Jason Giambi har erkänt (2004-12-03)
Redan i oktober förra året kunde vi meddela att Jason Giambi hörde till de misstänkta i THG-härvan (se notis längre ned). Nu har uppgifter framkommit som bekräftar hans skuld. Enligt uppgifter från San Francisco Chronicle har han erkänt bruk av steroider som till och med är förbjudna inom MLB.

2002 och 2003 slog han 41 homeruns per säsong, men i samband med att dopingtester infördes 2004, har hans siffror rasat markant. New York Yankees kräver någon form av ekonomisk uppgörelse för den tid som kvarstår på hans kontrakt och Bud Selig, Baseball Commissioner, kräver krafttag mot steroider.

Antidopingkoden på svenska (2004-11-04)
All världens idrottare har sedan en tid tillbaka haft att följa samma dopingregler. Det är onekligen lättare för en del att ta till sig en text skriven på modersmålet, varför det säkert uppfattas som en tidig julklapp när WADA publicerar koden (WADC) på tio olika språk, varav ett är svenska. Sidan "Dopingregler" är nu uppdaterad med en länk även till den svenska översättningen.

WADA-publikationer (2004-10-18)
Nu har WADA publicerat lättillgängliga informationsskrifter om doping. De omfattar information om dispenser TUE, kosttillskott och allmänt om koden (dopingregler). Skrfiterna finns att hämta via länkar under respektive rubrik på dessa antidopingsidor (se menyn till höger).

Ken Caminiti död (2004-10-11)
Enligt uppgifter från New York Times och mlb.com har Ken Caminiti  dött av en hjärtattack, 41 år gammal. Han fick stora rubriker när han 2002 erkände att han under sin MVP-säsong 1996 hade tagit steroider. Steve Finley, hans tidigare lagkamrat, säger "it's a sad reminder of how bad drgus are and what they can do to your body"

Gary Sheffield erkänner (2004-10-05)
Enligt uppgifter från mlb.com har Gary Sheffield i en intervju med Sports Illustrated erkänt att han omedvetet (!) använde steroider 2002. Sheffield är en av de utpekade i Balco-härvan (se notiser från mars 2004 nedan) och den förste som träder fram med ett erkännande. Ironiskt nog gjorde han en av sina sämsta säsonger på länge det året. Han hade ett slagsnitt på .307 och slog endast 25 home runs och hade 84 RBI.

Ny dopinglista 1 januari 2005 (2004-09-26)
WADA har fastlagt och publicerat den nya dopinglistan att gälla fr o m 1 januari 2005. Tills vidare kan vi endast erbjuda länk till det engelska orginalet här. För den nu gällande listan (på svenska), gå till "Dopinglista" i menyn till höger.

Enligt vad TU erfar blir kortisonsalvor tillåtna utan krav på förenklad dispens medan beta-2-stimulerare förbjuds även utanför tävling. Liksom tidigare går det dock att få förenklad dispens för astmamediciner som innehåller formoterol, salbutamol, salmeterol och/eller terbutaline.

Antidoping i Basketboll (2004-08-24)
Internationella Basketbollförbundet (FIBA) har i samarbete med WADA tagit fram ett bra infomationsmaterial. Basketsporten visar att man tar antidopingarbetet på allvar. Läs Clean Basketball (pdf-fil).

Dopingfall i Aten (2004-08-24)
Den danska nättidningen "Fyens stiftstidende" har gjort en nationslista över dopingfall i Aten. Kanske inte så lustig läsning för den som gillar idrott men det stora antalet avslöjade fuskare visar ändå att dopingkontrollerna är effektiva. Av listan framgår att två (2) fall drabbat baseboll. I softboll har inga spelare funnits dopade. Gå till listan över dopingfall.

Greker dopade (2004-08-09)
Enligt uppgifter på SVT Text har de olympiska spelen i Athen, Grekland redan drabbats av en första dopingskandal. Två greker (?) i det grekiska basebollaget har lämnat positiva dopingprover. När A-proven analyserades, visade sig ett innehålla spår av steroider, ett annat av urindrivande medel. Problematiken ligger bland annat i att spelare från USA inte följer samma dopingregler som övriga världen.

Enligt senare inkommen uppgift är de två spelarna (läs skurkarna) Andrew James Brack och Derek Nicholson.

Testa dina kunskaper (2004-08-02)
Nu kan du testa dina kunskaper om doping genom att göra WADAs quiz på webben.

Uppdaterat Antidopingprogram (2004-06-12)
Förbundets Antidopingprogram har uppdaterats avseende påföljder vid dopingbrott i Sverige (sid 3) samt internationella regelverk (sid 4).

Information från RF (2004-05-25)
Riksidrottsförbundet informerar om de stora förändringarna av dopingregler som träder i kraft per den 1 juli. Läs artikeln Hårdare regler mot doping (pdf-fil).

Norsk basebollspelare friad (2004-05-18)
En norsk basebollspelare, som på felaktiga grunder fällts för dopingbrott, har nu blivit friad. Spelaren dömdes i höstas till två års avstängning och SBSFs Antidopingansvarige, Peter Ström, reagerade starkt när han fick höra talas om domen. Domen vilade på en felaktig tillämpning av dopingreglerna och med Peters hjälp har spelaren överklagat och blivit friad.

Mer nyheter om regler (2004-05-11)
En nya sida som heter Dopingregler innehåller nu länkar till samtliga regeldokument (WADC, RF, IBAF samt ISF). Direktlänken till WADAs kod finns följaktligen inte längre i menyn till höger.

Nyheter om regler (2004-05-06)
Antidopingsidorna har uppdaterats med viktig information om regler för dispens för dopingklassade läkemedel och vistelserapportering. De nya reglerna gäller fr o m 1 juli 2004.

Säkra kosttillskott finns inte (2004-04-06)
På förekommen anledning varnar vi för kosttillskott igen. Tre idrottare från Österrike har åkt fast i dopingkontroll efter att ha intagit kosttillskott som var listat som "säkert" av Österrikes nationella antidopingorganisation. Läs mer i RFs artikel "Det finns inga säkra kosttillskott".

Uppdaterad dopinglista (2004-04-06)
Efter THG-skandalen gör WADA en smärre förändring i dopinglistan under S4 (Substanser med anabol effekt). Den nya listan gäller fr o m 26 mars 2004 och finns i pdf-format i menyn till höger.

Dopingregler på remiss (2004-03-13)
Implementeringen av WADC i Sverige ska föregås av en extra RF-stämma senast i juni. Läs om RFs förslag till nya stadgar, dopingreglemente samt SBSFs remissvar.

Kongressen varnar MLB (2004-03-11)
Den amerikanska kongressen utfärdade igår en skarp varning till MLB. Om inte antidopingprogrammet växer i styrka och omfattning, kommer den lagstiftande kongressen att agera, enligt senator John McCain. Bud Selig (MLB Baseball Commissioner) och Donald Fehr (spelarrepresentant) pressades hårt när de besökte huvudstaden (bild till höger).

Källa: New York Times.

Fler namngivna spelare (2004-03-06)
Enligt uppgifter från New York Times idag, har ytterligare spelare namngivits i samband med rättegången mot de ansvariga i THG-härvan. Förutom de redan kända (se tidigare notis) nämns nu följande spelare: Jeremy Giambi, Benito Santiago, Armando Rios, Marvin Benard, Bobby Estalella och Randy Velarde. Intressant att konstatera att samtliga dessa spelar eller har spelat för antingen San Francisco Giants eller Oakland Athletics. Gary Sheffield, som nämnts tidigare, tros ha kommit i kontakt med steroider i samband med försäsongsträningar med Barry Bonds.

Tyvärr verkar det dock som om vi inte kommer få loss så många fler namn. Uppemot 100 spelare testade positivt i fjol, men deras advokater har nu lyckats få igenom ett beslut som förhindrar att fler än 15 namn offentliggörs.

Bud Selig, Baseball Commissioner, har på tämligen tvivelaktiga grunder rekommenderat klubbarna att inte diskutera steroider med media. Houston Astros är första lag att följa direktiven och förbjuder nu sina spelare att diskutera detta heta ämne med journalister. NY Times kontrar med att retoriskt fråga om inte bästa sättet att slippa obekväma frågor om steroider vore att lära sig att säga "nej".


Dopade spelare namngivna (2004-03-02)
Redan den 22 oktober (se nedan) kunde vi berätta att flera spelare utpekats i samband med THG-skandalen som blossade upp under hösten. Enligt amerikanska medier har idag namnen på tre basebollspelare avslöjats i samband med rättegången. Enligt dessa uppgifter har Jason Giambi, Gary Sheffield och Barry Bonds och ytterligare tre spelare tilldelats den förbjudna anabola steroiden THG. Trovärdigheten är en viktig fråga och många basebollfans runt om i världen hoppas nu att MLB tar krafttag för att rensa upp i fuskträsket.

Dopingdomar har fallit (2004-02-25)
IBAF:s disciplinära kommitté bestående av Miguel Pozueta (ESP), Petr Ditrich (CZE) och Héctor Pereyra (DOM), har fastställt domar för fyra spelare som gjort sig skyldiga till dopingbrott i samband med VM i Kuba respektive Nord- och Sydamerikas OS-kval i höstas (se notis 2003-11-22).

Samuel Meurant (FRA) fick en varning; Brian Ward (USA) fick en varning och är avstängd t.o.m. 041104; Rafael A. Barrios (COL) är avstängd t.o.m. 051204;  Roger Deago (PAN) är avstängd t.o.m. 051204.

MLB:s dopingtester i fara (2004-02-23)
Fyra personer, däribland Barry Bonds personlige tränare Greg Anderson, ska ställas inför rätta i USA efter den uppmärksammade THG-skandalen. Om det visar sig att namnen på spelare som använt denna steroid offentliggörs, kommer spelarfacket i Nordamerika att motsätta sig att det nya kontrollprogrammet träder i kraft denna säsong.

Ny dopinglista (2004-01-04)
Den nya dopinglistan gäller fr o m 1 januari 2004. Den svenska översättningen - med svenska tillämpningar - finns att hämta i pdf-format i menyn till höger.

Nytt för i år är bl a att listans förteckning över substanser som är förbjudna vid tävling respektive substanser som är förbjudna vid träning och tävling, ersätter tidigare uppdelning i dopingklasser. Vidare har koffein tagits bort medan cannabis lagts till. Nu gäller dessutom dispenskrav på hög tävlingsnivå för insulinbehandling. Läs RFs kommentarer kring förändringarna om du vill veta mer.

Uppdaterad: 19 DEC 2009 13:15 Skribent: Kristian Pälviä

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60    

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: info@baseboll-softbo...