Hoppa till sidans innehåll

Arkiv 2007


Spelare från Venezuela avstängd i två år (2007-12-20)
IBAF:s nye antidopingansvarige Nick Vance (Australien) hade inte varit i tjänst länge innan han fick hantera sitt första dopingfall. Vid ett s.k. "out-of-competition-test" på Saul Arturo Torres Crespo (Venezuela) visade sig urinprovet innehålla Stanazolol, varpå spelaren blev avstängd i två år.

Omfattande dopingavslöjanden i MLB (2007-12-13)
Den nordamerikanska proffsligan skakades om ordentligt när den före detta senatorn George Mitchell idag presenterade sin forskning kring steroidmissbruk inom sporten. Hans rapport, som innehåller en lång lista med namngivna dopingmissbrukare, slog ner som en bomb i idrottsvärlden. Nyheten har spridits i samtliga media över hela världen och förhoppningsvis kommer nu MLB att ta tag i dopingfrågan på än större allvar så att sporten får tillbaka sitt anseende. Här kan du läsa hela rapporten (pdf-fil).

Barry Bonds åtalad (2007-11-17)
På vägen mot homerunrekordet fick San Franciscos Barry Bonds utstå mycket kritik för att ha använt anabola steroider. Nu har han dessutom åtalats för mened och försvårande av rättvisan. En fällande dom kan leda till 30 år i fängelse för Bonds. Samtidgt som det här är nattsvarta rubriker för baseboll som länge dragits med dopingproblem, hoppas IBAF:s generalsekreterar John Ostermeyer att det kommer att fungera som ett vägskäl för sporten. Fortsättningsvis kommer basebollen genom gemensamma krafter kunna lämna dopingproblematiken bakom sig, tror han och det skulle i så fall gynna sportens chanser att komma tillbaka till den olympiska familjen.

Ny dopinglista 2008 (2007-10-24)
WADA:s nya dopinglista träder i kraft 1 januari 2008. Den innehåller inga större förändringar jämfört med nuvarande lista. I väntan på RF:s svenska översättning som beräknas vara klar i december, kan du läsa den engelska versionen.

WADA reviderar koden (2007-10-24)
The World Anti-Doping Code (WADC) är en regelbok mot doping som gäller för samtliga idrotter och i hela världen. Koden antogs för första gången 2003 och har sedan dess genomgått smärre revideringar. Nu lanserar WADA version 3.0 som ska läggas fram på världsantidopingkonferensen i Madrid, Spanien i nästa månad för att träda i kraft senast före utgången av 2008. Här kan du läsa mer om den omarbetade koden: Förslag WADC 3.0 respektive Jämförelse mellan 2007 och 2003.

Spelarna i EM var rena! (2007-10-23)
Vi kan med stor glädje konstatera att samtliga 64 dopingtest som genomfördes i samband med baseboll-EM i Barcelona var negativa. Resultatet anses särskilt uppmuntrande eftersom antalet tester vida översteg det antal som WADA rekommenderar i samband med ett sådant mästerskap.

Reviderat Antidopingprogram (2007-09-26)
SBSF:s Antidopingprogram har, efter beslut av Förbundsstyrelsen, reviderats avseende stycket "handläggning av bestraffningsärenden" med anledning av tillsättandet av RF:s Dopingkommision (DoN). Den nya versionen av Antidopingprogrammet finns att hämta i menyn till höger.

Ökat antal dopingtester (2007-09-21)
IBAF:s nya ledning under ordförande Harvey Schiller har bestämt sig för att ta krafttag mot doping inom baseboll. Som en följd därav beslutades att nästan dubblera antalet prover som togs i samband med EM i Barcelona, Spanien. Totalt genomfördes 64 tester på de 42 matcher som spelades.

RF inför Dopingnämnd (2007-05-22)
RF-stämman röstade ja till Riksidrottsstyrelsens förslag att införa en dopingnämnd (DoN). DoN träder ikraft 1 juli under ledning av sin förste ordförande som är Thore Brolin. Dopingnämnden övertar specialidrottsförbundens roll som bestraffningsorgan i ärenden om dopingförseelser, vilket ska stärka idrottsutövarens rättssäkerhet genom att dopingärendena hanteras av ett centralt specialorgan. Se TB 1.10.

Dopingtester i samband med landslagsläger (2007-03-31)
När basebollandslaget hade säsongsupptakt på Bosön fick de oväntat besök från RF:s dopingkontrollanter. På förekommen anledning vill vi än en gång påmninna om behovet av att söka dispens för dopingklassade läkemedel. För ytterligare information se "Dispenser TUE" i menyn till höger.

Antidopingprogrammet uppdaterat (2007-03-30)
SBSF:s Antidopingprogram är reviderat efter beslut i Förbundsstyrelsen. Uppdateringarna berör främst kontrollstatistik och den internationella nulägesanalysen. Programmet finns att läsa i sin helhet i pdf-format i menyn till höger.

Misstänkt missbruk av tillväxthormon HGH (2007-03-24)
Enligt uppgifter från Sports Illustrated arbetar åklagarmyndigheter i USA intensivt för att komma åt rehabiliteringshem som säljer illegala droger. Enligt artikeln har försäljningen nått oroväckande omfattning och många kända idrottare - däribland basebollspelarna Gary Matthews och Jerry Hairston - påstås vara indragna i skandalen som håller på att bringas i dager.

Det är framför allt missbruket av tillväxthormon (Human Growth Hormone, HGH) som har ökat lavinartat. HGH används för att få större muskler och i kombination med steroider för att göra dessa muskler starkare.

Det finns förhoppningar om att missbruket upphör när idrottare kommer till insikt om att det är moraliskt fel, men också allvarligt hälsofarligt. Bland riskerna med HGH kan nämnas att det kan framkalla diabetes och cancer, orsaka såväl smärta i muskler och leder som onormal tillväxt av inre organ.

 

Dopinglistor publicerade (2007-01-08)
Nu är de nya dopinglistorna för 2007 tillgängliga i pdf-format i menyn till höger.

Ny röd lista (2007-01-08)
Från 1 januari 2007 gäller en ny version av idrottens röda lista över dopingklassade läkemedel. En länk till 2007 års röda lista i webbversion 
finns under "Dispenser TUE" i menyn till höger. Röda listan som folder i fickformat kommer preliminärt att finnas ute på apoteken i slutet av januari.

Uppdaterad: 19 DEC 2009 13:09 Skribent: Kristian Pälviä

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60    

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: info@baseboll-softbo...