Hoppa till sidans innehåll

Arkiv 2008


Att söka dispens fr o m 2009 (2008-12-22)
Med anledning av att den förenklade dispensen helt försvinner gäller nya rutiner för ansökan om dispens för dopingklassade preparat från och med 1 januari 2009. Kort sammanfattat kan sägas att spelare tillhörande hög tävlingsnivå (högsta nationella serie samt landslag) ska ansöka om dispens hos RF för nationella tävlingar och hos ISF alternativt IBAF för internationella tävlingar. Spelare som tillhör låg tävlingsnivå omfattas av generell dispens. Det finns en mycket bra guide för dispensansökan på www.rf.se.

Vistelserapportering (2008-12-22)
I flera år har vi informerat om att skärpta krav på vistelserapportering kommer att "drabba" även baseboll- och softbollspelare, men RF har nu beslutat att våra spelare inte ska omfattas av dessa regler. Trots att det har förekommit flera uppmärksammade dopingfall i internationell (läs nordamerikansk) baseboll bedömer RF att behovet för så kallade "out-of-competition-tester" inte är aktuellt för oss. Detta tack vare att vi hittills aldrig haft något positivt dopingprov. Se Dopingkontroll i menyn till vänster för teststatistik avseende svensk baseboll och softboll. Observera dock att sammankomster och träningsläger med landslag ska rapporteras som tidigare.

Nya dispensregler 1 januari (2008-10-30)
WADA har nu publicerat en ny standard för TUE (Therapeutic Use Exemption) och det innebär bland annat att spelare som tillhör hög tävlingsnivå måste ansöka om ordinarie dispens för beta2-stimulerare (astmamediciner). Läs mer om den nya TUE-standarden på WADA:s webbsida.  

Ny dopinglista 1 januari (2008-10-04)
WADA har publicerat den nya dopinglistan som träder i kraft den 1 januari 2009. Listan och kommentarer finns att läsa på WADA:s webbsida. Den nya listan har bland annat reviderats för att stämma överens med den reviderade koden (WADC) och för att listan ska omfatta nya läkemedel och teknik. Därutöver utökas listan av specificerade substanser som kan medföra strafflindring om man kan bevisa att man inte tagit preparatet i prestationsökande syfte. 

Första föreningen vaccinerad (2008-08-11)
Riksidrottsförbundet (RF) bedriver en kampanj tillsammans med samtliga Specialidrottsförbund (SF) som syftar till att sprida attityder och kunskap om doping. Projektet går under namnet Vaccinera klubben mot doping och nu har Arnö IF som första basebollförening vaccinerats mot doping.

Reviderat Antidopingprogram (2008-07-12)
SBSF:s Antidopingprogram har reviderats av Förbundsstyrelsen och finns nu att läsa i menyn till vänster. 

Förändrade dispensregler (2008-04-20)
Skärpta regler för dispenser (TUE) är att vänta när WADA:s regler (WADC) revideras nästa år, men Riksidrottsförbundet fastställer vilka regler som ska gälla för låg nivå och där har dispensreglerna nyligen reviderats och förenklats. Förändringen innebär att alla idrottsutövare på låg nivå omfattas av en generell dispens för intag av alla läkemedlem för medicinskt bruk. Det tidigare undantaget för vissa läkemedel har tagits bort vilket innebär att ingen som tillhör gruppen låg nivå behöver ansöka om dispens. Notera dock att baseboll- och softbollspelare i respektive högsta serie och i samtliga landslag tillhör gruppen hög nivå och fortfarande måste söka dispens enligt gällande regler. Läs mer om RF:s dispensregler.

Skärpta dopingregler i Major League (2008-04-13)
Som en direkt följd av den s.k. Mitchellrapporten har ligan (MLB) tillsammans med spelarorganisationen (MLBPA) tagit fram nya, skärpta regler mot doping. MLB, som redan har de strängaste dopingreglerna av alla proffsligor i Nordamerika, kommer bland annat att kraftigt öka antalet dopingtester - både under säsongen och "out-of-competition". De nuvarande straffsatserna, dvs 50 respektive 100 matchers avstängning vid första respektive andra förseelsen samt livstids avstängning vid en tredje, kommer dock att behållas. En viktig del i uppgörelsen om nya dopingregler var att ingen spelare som nämns i Mitchellrapporten ska bestraffas i efterhand.

Vaccinera klubben mot doping (2008-04-05)
Arbetet för en dopingfri idrott börjar på hemmaplan. Det är viktigt att känna till vilka regler som gäller och vara väl förberedd om det värsta skulle hända. RF har tagit fram ett material som gör det lätt att diskutera och inhämta kunskaper om doping och på så sätt vaccinera klubben mot doping.

Annorlunda syn i Dominikanska Republiken (2008-02-28)
Enligt uppgifter i Sports Illustrated stod spelare Dominikanska Republiken för en tredjedel av alla positiva dopingprov i major och minor league förra året. Men medan Roger Clemens har hamnat i hetluften rejält i USA efter George Mitchells dopingavslöjande, har Miquel Tejada fått ett helt annat mottagande i sitt hemland. Tejadas namn fanns också med i den s.k. Mitchell-rapporten, men i Dominikanska Republiken råder en annan syn på doping. En basebollspelare som dopar sig för att komma bort från ett land med 40% arbetslöshet likställs med en svältande som stjäl bröd och inget av detta anses brottsligt. Eftersom drygt 10% av MLB-spelarna kommer från Dominikanska Republiken (20% av All Star-spelarna) är Major League angelägna om att synen på doping förändras även där.

Teststatistik 2007 (2008-02-22)
Riksidrottsförbundet (RF) har rapporterat att de genomförde totalt 17 dopingtester inom våra sporter under förra året. 13 basebollspelare och 4 softbollspelare testades och samtliga resultat var negativa. 

Ny röd lista (2008-01-26)
Från 1 januari 2008 gäller en ny version av Idrottens Röda Lista över dopingklassade läkemedel. En länk till webbversionen finns under "Dispenser TUE" i menyn till höger.

Dopinglistor publicerade (2008-01-26)
Nu finns dopinglistorna för 2008 tillgängliga på både engelska och svenska (se menyn till höger).

Uppdaterad: 19 DEC 2009 13:09 Skribent: Kristian Pälviä

KONTAKTA/FÖLJ SBSF

contact-follow-mail&tel-60x60 contact-follow-facebook-60x60    

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS!

Hitta en klubb för dig! 

HITTA DIN NÄRMASTE FÖRENING!


www.swedishbirchbats.com 


MLB.com
INTERNATIONELLA OCH EUROPEISKA FÖRBUND

CONFEDERATION OF EUROPEAN BASEBALL

EUROPEAN SOFTBALL FEDERATION

LITTLE LEAGUE INTERNATIONAL


 

LITTLE LEAGUE SVERIGE

Postadress:
Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996535, 086996535
E-post: info@baseboll-softbo...